Cât costă rovinieta în 2022 și ce pățesc șoferii care circulă fără aceasta pe drumurile naționale

Author: Catalina Giol

Rovinieta 2022

Sursa: PixaBay

Cumpărarea unei roviniete este obligatorie pentru orice șofer care circulă pe drumurile din România. Conducătorii auto care folosesc șoselele naționale ale țării fără a achiziționa o astfel de taxă de drum prevăzută de lege riscă amenzi mari.

Rovinieta reprezintă o taxă pe care toți șoferii care circulă pe drumurile din România trebuie să o achite în vederea obținerii dreptului de circulație pe toate drumurile din afara unei localități. Printre cele mai cunoscute astfel de drumuri se numără cele naționale, fie acestea principale sau secundare, drumurile expres, drumurile europene și autostrăzile.

Taxa de drum este obligatorie pentru toți șoferii  care vor să circule pe șoselele publice din afara unei localități, indiferent de tipul drumului, categoria permisului auto, momentul zilei sau orice alți factori.

Persoanele care circulă pe una dintre aceste șosele fără a achita tariful rovinietei riscă amenzi usturătoare. Iată tot ce trebuie să știi despre taxa de drum în 2022, inclusiv care e modalitatea de achiziționare a acesteia și care sunt sumele de bani pe care trebuie să le scoți din portofel în cazul circulației fără rovinietă:

Prețul și modalitatea de plată a rovinietei

Chiar dacă anul 2022 a venit cu o multitudine de scumpiri în mai multe domenii de interes, suma necesară pentru achitarea unei roviniete nu se schimbă anul acesta, valoarea fiind aceeași

cu cea din 2021. Prețul taxei de drum diferă în funcție de mai multe aspecte printre care se numără tipul autovehiculului și perioada pentru care urmează să fie cumpărată, conform avocatnet.ro. Astfel, prețul unei roviniete în cazul mașinilor de dimensiuni mici este următorul, în funcție de durata pentru care este aceasta achiziționată:

  • 7 zile – 3 euro (aproximativ 15 lei);
  • 30 de zile– 7 euro (aproximativ 35 de lei);
  • 90 de zile – 13 euro (aproximativ 65 de lei);
  • 12 luni – 28 de euro (aproximativ 140 de lei).

Pentru autovehiculele pentru transportul de marfă, de dimensiuni mari, cu masa totală admisibilă tehnic mai mică sau egală de 3,5 tone prețul rovinietei este următorul:

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Citeste si: Vinieta și Taxa de drum în Europa. Cât costă și cum anume se plătesc

  • 7 zile – 6 euro (aproximativ 30 de lei);
  • 30 de zile– 16 euro (aproximativ 80 de lei);
  • 90 de zile – 36 euro (aproximativ 180 de lei);
  • 12 luni – 96 de euro (aproximativ 475 de lei).

Achiziționarea unei roviniete se poate face din diferite locuri, în funcție de preferințele și posibilitățile conducătorului auto.

Astfel, taxa de drum poate fi plătită la orice benzinărie din țară, cash sau card, prin SMS sau pe internet, atât prin intermediul facturii telefonice, cât și a plății cu un card bancar.

Valabilitatea rovinietei începe imediat după achiziționare și durează până la sfârșitul zilei de expirare în funcție de durata pentru care a fost cumpărată. Spre deosebire de alte taxe precum este cea cu scopul trecerii unui pod  unde plata se poate face și după traversarea sa, rovinieta trebuie cumpărată înainte de circulația pe drumurile publice, conform avocatnet.ro.

Amenzi pentru șoferii care circulă fără rovinietă în afara localității

Amenda pe care o riscă un șofer care circulă pe drumurile naționale din România are o valoare diversă, în funcție de tipul autovehiculului, care se întinde în intervalul 250 și 4.500 de lei, conform avocatnet.ro. Astfel, în cazul mașinilor mici care încalcă legea amenda este cuprinsă între 250 și 500 de lei, iar în cazul autovehiculelor de transport pentru marfă cu masa totală admisibilă tehnic mai mare sau egală cu 12 tone amenda variază între 3.000 și 4.500 de lei.

Citeste si:// ROVINIETA ONLINE// Cum îți poti face Rovinieta fără să oprești la benzinărie, în drum spre mare

Cu toate acestea, există și o veste bună pentru șoferii care au fost sancționați de către autorități în vederea acestei nereguli. Dacă un conducător auto primește o amendă pentru faptul că a circulat pe drumurile naționale fără a avea o rovinietă, acesta nu va mai putea fi sancționat din această cauză pentru următoarele două luni de la momentul achiziționării inițiale, această perioadă având ca scop informarea șoferului de către autoritățile competente despre aplicarea amenzii.

Care sunt vehiculele care nu trebuie să achite taxa de drum

Autoritățile competente pot verifica toți șoferii care circulă pe drumurile publice în vederea achiziționării rovinietei prin intermediul camerelor speciale fixe și mobile, amplasate la anumite puncte de interes ale șoselelor naționale și pot amenda orice conducător auto care circulă fără plata taxei de drum.

Chiar dacă aproape toți șoferii din România sunt obligați prin lege să achiziționeze o rovinietă pentru a putea circula pe drumurile naționale ale țării, există anumite vehicule care sunt exceptate de la această regulă, conform avocatnet.ro. Mașinile care nu trebuie să plătească taxa de drum fac parte din categoria celor care au număr provizoriu de înmatriculare, celor destinate transportului școlar și cele care transportă persoane pe raza teritorial-administrativă a unei localități.