Taxa de drum în România este obligatorie pentru aproape toate categoriile de vehicule, iar aceasta variază în funcție de tipul autoturismului pe care îl dețineți. Cât a ajuns să coste rovinieta în 2025 și ce riscă șoferii prinși de poliție fără aceasta?
Cât a ajuns să coste rovinieta în 2025?
Începând de la 1 ianuarie 2025, taxa de drum rămâne obligatorie pentru toate vehiculele care circulă pe drumurile din România, iar tarifele sunt modificate în funcție de categoria de vehicul pe care proprietarul o deține.
Potrivit digi24.ro, banii strânși din vânzarea rovinietelor sunt utilizați de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru întreținerea și modernizarea infrastructurii rutiere.
Cât a ajuns să coste rovinieta în 2025? Ei bine, mai jos aveți lista cu prețurile actualizate în funcție de categoria de vehicul:
Autoturisme (categoria A):
1 zi: 2,5 euro
12 luni: 28 euro
Vehicule de transport marfă cu MTMA ≤ 3,5 tone (categoria B):
1 zi: 8,6 euro
12 luni: 96 euro
Vehicule de transport marfă cu MTMA > 12 tone, 4 axe (categoria F):
1 zi: 11 euro
12 luni: 1210 euro
Autobuze cu peste 23 de locuri (categoria H):
1 zi: 7 euro
12 luni: 560 euro
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Veste rea pentru pensionarele cu venit de 2.000 de lei. Ce vor avea de plătit mai mult din 2025
În ianuarie 2025, cursul de schimb anunțat de CNAIR este de 4,9764 lei/euro.
Cum poate fi achiziționată rovinieta?
Rovinieta poate fi cumpărată online, de pe platformele oficiale, precum site-ul CNAIR sau Rovinieta.ro sau prin sms (se trimite un mesaj cu numărul de înmatriculare și tipul vehiculului, conform instrucțiunilor). În același timp, rovinieta se mai poate cumpăra de la punctele de vânzare autorizate și de la automate, instalate în benzinării și pe autostrăzi.
Valabilitatea acesteia poate fi verificată destul de ușor. Mai exact pe site-ul CNAIR, cu ajutorul numărului de înmatriculare și seria de șasiu.
De menționat este faptul că începând cu 1 ianuarie 2026, rovinieta urmează să fie achiziționată pentru toate vehiculele înmatriculate, care circulă pe drumurile din țara noastră inclusiv pentru vehiculele mixte, conform clasei de emisii poluante și duratei de utilizare.
Cum poți afla dacă rovinieta a expirat sau nu
Compania Națională de Administrare a Drumurilor Naționale din România le oferă șoferilor un serviciu online convenabil care le permite verificarea statusului rovinietei în orice moment. Ce pași trebuie să urmați:
- Accesează site-ul oficial al CNADNR
- Caută secțiunea de verificare a rovinietei. Aceasta poate fi găsită în mod obișnuit pe pagina de start a site-ului CNADNR.
- Completează informațiile solicitate, care includ numărul de înmatriculare al mașinii tale și seria șasiului, precum și un cod de verificare generat automat de platformă.
- Apasă butonul de căutare sau verificare. Platforma va procesa informațiile și îți va afișa starea rovinietei tale, inclusiv data de expirare.
De asemenea, rovinieta mai poate fi verificată și pe aplicația „Amiabila.” Aplicația este disponibilă gratuit și poate fi descărcată pe telefonul tău mobil și funcționează în următorul mod:
- Descarcă aplicația "Amiabila" din magazinul de aplicații corespunzător sistemului tău de operare.
- Creează-ți un cont de utilizator și completează datele personale solicitate, cum ar fi permisul de conducere, certificatul de înmatriculare, cartea de identitate și polița RCA.
- Odată ce ai configurat datele tale, poți utiliza aplicația pentru a completa formularul de constatare amiabilă de accident sau pentru a primi notificări despre expirarea rovinietei, ITP-ului sau poliței RCA. Aceste notificări pot fi trimise prin SMS sau e-mail.
În cazul în care un șofer este prins fără rovinietă, acesta riscă o amendă contravențională, iar valoarea acesteia diferă în funcție de categoria vehiculului.
Astfel, toți șoferii sunt obligați să plătească rovinieta pentru a putea circula pe drumurile publice din România, altfel, dacă sunt prinși riscă amenzi mari, în funcție de categoria autovehiculului pe care o deține.