Dacă aveți poftă de cireșe, atunci nu trebuie să vă uitați la preț. Noi am aflat cât costă un kilogram de cireșe în luna mai 2022 la piață și la supermarket și vă spunem doar atât: prețul lor nu este deloc „dulce„.
Cât costă un kilogram de cireșe în supermarketuri
Cireșele, aceste fructe gustoase și dulci, se găsesc zilele astea pe tarabele piețelor și pe rafturile supermarketurilor din Capitală și din țară.
În ceea ce privește prețul lor, noi vă spunem cât costă un kilogram de cireșe în supermarket și de unde ați putea să le cumpărați la un preț mai bun.
Cireșele sunt aduse din Grecia, Iordania și Egipt, iar acest lucru se reflectă și în prețul de la raft. Referitor la cât costă un kilogram de cireșe în supermarketuri în România zilele astea, trebuie să știți că prețul pornește de la 29 de lei/kilogram, iar în unele locuri au fost vândute și cu 90 de lei/kilogram.
Potrivit gândul.ro, la Carrefour punga de 1 kg de cireșe costă 29 de lei, iar la Mega Image punga de 500 de grame de cireșe costă 23,98 lei.
Potrivit specialiștilor, prețurile cireșelor în această perioadă este stabilit de către comercianții de la noi din țară. Primele cireșe românești ar trebui să apară în circa două săptămâni, în funcție de producție.
Citeste si: Carburanții s-au scumpit cu 22% de la începutul anului. Benzina sare de 8 lei pe litru
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Cât costă un kilogram de cireșe în piețele din București
Cireșele au o recoltă de sezon scurt. Maturarea lor începe din 10 mai și se termină în 15 sau 20 iulie. Cireșele dulci sunt cultivate în principal în Grecia.
Dintre diferitele zone de producție, sezonul cireșelor se desfășoară timp de 3-4 luni în lunile de vară.
Referitor la cât costă un kilogram de cireșe în piețele din București, lucrurile arată puțin mai bine, dar prețurile rămân tot piperate.
La tarabele din piețe, un kilogram de cireșe costă 15 lei, un preț destul de ridicat.
România este printre primele țări din Europa la producția de cireșe. În țara noastră se cultivă atât soiuri românești de cireșe, cât și străine. Maturarea lor începe din 10 mai până în 15-20 iulie.
Investiția într-un hectar de cireși ajunge la 20.000 de euro în sistem intensiv, cu irigații prin picurare. Dacă se adaugă și plasa care apără pomii de grindină, atunci fermierii trebuie să mai plătească între 8.000 și 12.000 euro pe hectar. Chiar dacă livezile de cireși sunt profitabile, fermierii pariază în general pe pruni și meri.