Costurile de producție au crescut, iar agricultorii vor fi nevoiți să ridice prețul roșiilor românești în 2023. Principalul motiv pentru care prețul fructelor și al legumelor va crește este prețul energiei electrice pe care agricultorii sunt nevoiți să îl plătească.
Citește și: Cât a ajuns să coste carnea de miel în magazine sau în piaţă, înainte de Paște
Cât costă un kilogram de roșii românești în 2023?
Se apropie perioada în care roșiile românești încep să se găsească în supermarketuri, dar și în piețe, însă nu toți românii vor putea să își permită să le cumpere, prețul acestora ajungând și la 30 de lei kilogramul. Anul 2023 aduce scumpiri în domeniul agricol, iar românii vor avea cel mai mult de suferit, legumele și fructele proaspete rămânând un simplu vis frumos.
Agricultorii au fost nevoiți să mărească prețul roșiilor românești din cauza cheltuielilor mărite ale energiei electrice. Roșiile produse în solare încălzite vor fi de două sau chiar de trei ori mai scumpe față de anii trecuți. Principalele motive pentru care agricultorii au fost nevoiți să își mărească prețurile au fost cheltuielile combustibilului pentru utilaje și cu încălzirea solariilor.
„Noi preconizăm un preț de 33 de lei pe kilogram, nu mai mult, pentru că trebuie să avem și clienți. Noi având o roșie cu gust, sănătoasă, nu avem concurență cu ce vine din supermarketuri. E diferență foarte mare”, spune Mircea Tatu, un fermier, potrivit infofinanciar.ro.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Citește și: Ce beneficii are usturoiul verde pentru sistemul nostru imunitar?
Când se va ieftini kilogramul de roșii românești?
Președintele Organizației Interprofesionale pentru Produse Alimentare, Gheorghe Vlad, a anunțat că prețul roșiilor românești nu va fi de 30 de lei pe tot parcursul anului 2023, cel mai probabil un kilogram de roșii românești va ajunge să coste 8 – 10 lei în luna iunie.
„Undeva la 15 iunie avem roșii românești. Ceea ce consumăm la sfârșit de mai, acelea care au o mărime mică ca nuca, sunt fructe care au îmbătrânit, pentru că ei au forțat însămânțarea. La 15 iunie, stabilizarea prețului va fi 8 lei, maxim 10 lei pentru roșiile acelea extravagante, foarte mari, însă consumatorul să înțeleagă un lucru, să nu critice producătorul român, prețurile de la raft nu sunt ale producătorului, în piețe nu
sunt prezenți producătorii. Prețul real al producătorilor dacă își închide recolta la 1,5 – 1,7 euro este în beneficiul lui”, a anunțat Președintele Organizației Interprofesionale pentru Produse Alimentare, Gheorghe Vlad.Citește și: Cât a ajuns să coste un kilogram de ceapă în 2023? Românii sunt uimiți