Cât costă un kilogram de varză nouă în piață? Oamenii au rămas uimiți

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 23 feb 2024, 01:00

Cât costă un kilogram de varză nouă în piață

Sursa: Unsplash

Costurile de producție au crescut, iar agricultorii se văd nevoiți să crească prețul fructelor și legumelor pe care le aduc pe tarabele din piață.

În acest an, scumpirile au luat cu asalt piețele din România, iar urzicile, roșiile, corcodușele sau varza au ajuns să aibă prețul dublu sau triplu față de anul trecut.

Citește și: Cât a ajuns să coste un carton de ouă în supermarketurile din România?

Cât costă un kilogram de varză nouă în piață?

Varza era una dintre cele mai ieftine legume de pe tarabele oamenilor din piață, însă după inflația ce a luat cu asalt România, prețul acesteia a ajuns să îi uimească pe români. Oamenii își doresc să își umple frigiderul cu diverse legume și fructe românești, cumpărate din piață, însă banii pe care trebuie să îi scoată din buzunar s-au dublat sau triplat față de anii trecuți.

În anul 2023, românii care își doresc să cumpere varză nouă din piață vor fi nevoiți să plătească 6,90 de lei pe kilogram.

Însă varza nu este singura care s-a scumpit față de anul trecut, un kilogram de urzici costă, anul acesta, nu mai puțin de 40 de lei în piață, în timp ce în anii trecuți prețul acestora ajungea la aproximativ 7 lei. 

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Roșiile nu au nici acestea un preț de neglijat, iar motivul pentru care agricultorii au decis să mărească prețurile roșiilor românești este din cauza cheltuielilor mărite ale energiei electrice.

„Noi preconizăm un preț de 33 de lei pe kilogram, nu mai mult, pentru că trebuie să avem și clienți. Noi având o roșie cu gust, sănătoasă, nu avem concurență cu ce vine din supermarketuri. E diferență foarte mare”, spune Mircea Tatu, un fermier, potrivit  infofinanciar.ro

Citește și: Cât a ajuns să coste un kilogram de cartofi noi în piețe?

Pepenii au ajuns să coste o avere

Chiar dacă sezonul pepenilor nu a venit încă, în piețele și supermarketurile din România aceștia se pot găsi, dar pentru un preț pe care nu toată lumea și-l poate permite, chiar dacă acest fruct este în topul preferințelor românilor. Un pepene de aproximativ opt sau nouă kilograme poate ajunge la 80-90 de lei.

„Este incredibil cât poate să coste în această perioadă un kilogram de pepene. Păi ajungi să dai 900 de lei pe un fruct de 10 kilograme? Cine-și permite acest lucru? Este munca pe o săptămână și ceva a multora dintre români, unii poate că muncesc pentru această sumă chiar și jumătate de lună. Dar dacă pepenii sunt expuși cu acest preț, este clar că există și cumpărători",  a declarat o femeie ce obișnuiește să cumpere din piață, potrivit click.ro.

Citește și: Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din România?

 

Taguri: