Cât costă un kilogram de zahăr în marile supermarketuri din România? Românii au rămas mască cât au văzut prețurile

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 08 feb 2024, 01:50

Zahărul în magazine a ajuns să coste cu 60% mai mult față de anul 2022.

Sursa: pixabay.com

Zahărul în magazine a ajuns să coste cu 60% mai mult față de anul 2022.

Preţul zahărului a cres­cut cu 60% în UE pe parcursul unui an. Cât costa acest aliment de bază în magazinele din România?

Prețul zahărului a crescut în zona UE cu 61% pe parcursul unui an, iar cele mai mari creşteri ale inflației la zahăr în martie 2023 față de aceeaşi lună a anului precedent au fost înre­gistrate în Cehia (98%), Estonia (97%) şi Polonia (82%), arată datele Eurostat, biroul european de statistică.

Prețul zahărului în magazinele din România a crescut cu 60,9% în­tr-un an

În prezent în orice su­per­market, in­di­ferent sub umbrela cărei companii se află, în medie, un kilo­gram de za­hăr este 6-7 lei, fie el şi marcă privată. Din­tre toate mărfurile alimentare, la nivelul țării, preţul zahărului a înregistrat cea mai mare creştere şi depă­şeşte de câteva ori rata anuală a inflației de 15,5%.

Citește și: Preț carburanți 8 mai 2023: La cât a ajuns luni litrul de benzină și motorină la pompă

De curând, Consiliul Con­cu­ren­ţei a declanșat trei investigații privind posibile înțelegeri de stabilire a preţurilor pe piețele producției de ulei de floarea-soarelui, unt şi zahăr.

Companiile justifică aceste prețuri crescute la peste 6-7 lei/kg prin faptul că utilitățile s-au scum­pit, dar şi inputurile şi materia primă.

De asemenea și legumele din piețe au prețurile mai ridicate în acest an, față de 2022.

Cât a ajuns să coste un kilogram de cartofi noi în supermarketurile din România?

Zahărul în magazine a ajuns să coste cu 60% mai mult față de anul 2022.
[Sursa: pixabay.com]

În unele piețe, primii cartofi extratimpurii sunt la preţ dublu. Legumele din comuna Călărași, județul Dolj, din solariile fermierilor, au un preţ piperat: 20 de lei la en-gross, iar în piață va ajunge să coste 25, chiar și 30 de lei. Cartofii reprezintă o bază importantă în alimentația românilor aceștia regăsindu-se în aproape toate preparatele.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie

Iar, la vânzătorii en-gros, prețul cartofilor noi este de 30 de lei, ceea ce înseamnă că pe tarabă ar putea ajunge la 25, chiar 30 de lei.

De asemenea, chiar și 1 kilogram de roșii a ajuns să coste foarte mult. De exemplu, în unele piețe din Capitală costă 25 de lei kilogramul, ar roșiile mai mici sunt 18 lei. Din păcate, roșiile au fost mai scumpe, în urmă cu 2 săptămâni. Unii negustori au vândut roșiile și cu 45-50 de lei kilogramul.

Citește și: Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din România?

Inclusiv vinetele s-au scumpit și au ajuns să coste 10 lei, morcovii 6 lei, iar castraveții românești se vând cu 10 lei kilogramul.

Prețul laptelui din magazine a scăzut

Pentru următoarele 6 luni, prețul laptelui a scăzut la rafturi cu 20%, iar acest lucru îi sperie pe fermieri, dar ministrul agriculturii, Petrea Daea, a venit cu clarificări în acest sens, explicând că producătorii nu vor fi nevoiți să lase la preț și chiar vor fi luate măsuri din acest punct de vedere, astfel încât românii care se ocupă cu această industrie să nu fie afectați.

„S-a convenit să se facă reducerea la cele două produse, la lapte de 1,5% grăsime şi la lapte de 3,5% grăsime, nu la toate produsele. Am putut constata că există această preocupare şi iată că s-a materializat. Am solicitat (și convenit) cu retalierii, în prezenţa Consiliului Concurenţei, instituţia statului care urmărește implementarea acestei măsuri, să ne întâlnim săptămânal, iar până la sfârşitul săptămânii cei din comerţ ne-au asigurat că vor fi peste tot aceste reduceri, în aşa fel încât ţara să recunoască şi consumatorul să recunoască reducerea aceasta de care vorbeam", a declarat Petre Daea.

Fermierii cred că scăderea va fi suportată doar de ei și protestează vehement împotriva modului în care inițiativa Guvernului de a reduce prețul laptelui este aplicată. Aceştia argumentează că ieftinirea cu 20% de la raft, va fi suportată exclusiv de ei, aducându-i în pragul falimentului.

Sursă: zf.ro

 

Taguri: