Cât costă un kw de energie electrică

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 28 aug 2021, 02:01
Prețul unui kilowatt în 2020
Sursa: unsplash.com

Prețul unui kilowatt a crescut anul acesta, astfel că energia electrică s-a scumpit. Majorarea s-a simțit pe facturile românilor începând cu data de 1 ianuarie.

Anul 2020 a început cu o veste proastă pentru români. Energia electrică s-a scumpit din ianuarie, după ce ANRE, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, a majorat tarifele de distribuție a energiei. Prețul unui kilowatt nu este însă niciodată unul fix, ci depinde de furnizorul de energie din zona respectivă a țării. 

Prețul unui kilowatt în 2020

Începând cu data de 1 ianuarie 2020, distribuția energiei electrice s-a scumpit cu 0.74%.

Într-un an, majorarea efectivă de pe facturile românilor reprezintă aproximativ 3.5 lei. Vorbim, bineînțeles, despre un consumator casnic. 

Anul acesta, un kilowatt costă între 0.63 de lei și 0.72 de lei, în funcție de furnizorul din regiunea respectivă. Prețul unui kilowatt depinde de mai mulți factori. Printre aceștia se numără și modul în care se negociază cu producătorul de energie electrică. 

De exemplu, în Muntenia se plătește cel mai mic preț pentru curent, în timp ce locuitorii din nord-vestul țării scot din buzunar prețul cel mai mare pentru kilowatt. Totuși,

începând din acest an, mai exact de la 1 iulie, românii își pot alege furnizorul de energie electrică, după ce piața acestui domeniu a fost liberalizată. 

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Astfel, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei nu mai este cea care decide costurile pentru furnizarea energiei electrice. Se ține cont de cerere și de ofertă, iar consumatorii sunt liberi să ia ce decizie îi avantajează mai mult. 

Ce implică liberalizarea pieței de furnizare a energiei electrice?

Un consumator casnic poate beneficia acum chiar și de un abonament personalizat la energia electrică. Contractul se poate modifica, iar astfel veți putea plăti mai puțin decât până acum. Vă puteți alege un alt furnizor, care are o ofertă mai avantajoasă pentru nevoile dumneavoastră. 

Enel, CEZ, E.On și Electrica sunt cei patru mari furnizori prezenți în acest moment pe piața din România.

Aceștia au cerut majorarea tarifelor, cu valori cuprinse între 2.49% şi 14.46%. Electrica Muntenia Nord a primit aprobarea de a scumpi prețurile, dar doar cu 4.34% și nu cu 11.55%, cum ar fi vrut această companie. 

În momentul în care vi se face o ofertă și calculează factura totală, trebuie să știți că se vor lua în calcul și TVA-ul, CPC-ul 100%, accizele, contribuția de cogenerare de înaltă eficiență, dar și certificatele verzi.

Ca să vă puteți decide mai ușor, ANRE a scos o platformă unde sunt comparate toate ofertele furnizorilor

Schimbarea furnizorului de energie electrică se poate face până la data de 31 decembrie. Tot atunci se va încheia și perioada în care se pot aplica tarifele noi pentru consumatorii casnici, dar și perioada de fixare a prețurilor pentru energia electrică.