Care va fi prețul unui litru de lapte începând cu data de 1 august în magazinele românești?
Cât costă un litru de lapte?
Începând cu data de 1 august, marți, intră în vigoare o nouă înțelegere făcută între Guvernul României și marii retaileri din țara noastră, în urma căreia prețurile ar urma să scadă la mai multe alimente de bază.
Din cauza scumpirilor exagerate românii nu mai pot face față cheltuielilor, așa că Guvernul României a decis ca 14 alimente de bază să se ieftinească începând cu data de 1 august.
Pe data de 13 iulie, Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu fermierii și reprezentanții industriei alimentare pentru a pune la punct soluțiile ce urmează să fie introduse, în contextul crizei economice din România. Astfel, s-a decis ca prețul la unele alimente de bază să scadă, iar printre acestea se vor regăsi pâinea, ouăle și laptele.
De marți, de când a intrat în vigoare înțelegerea dintre Guvern și retaileri, prețurile au început să scadă. Astfel, prețul unui litru de lapte variază între 3,5 lei și 8 lei.
Citește și: Nouă majorare a pensiilor. Când intră în vigoare și câți bani în plus vor primi pensionarii
Care este lista alimentelor care s-au ieftinit de la 1 august?
Iată lista cu principalele alimente care s-au ieftinit de la data de 1 august 2023:
- pâine albă simplă 300- 500 gr.
- lapte de vacă proaspăt 1.5% grăsime 1l
- brânză telemea de vacă vrac
- iaurt simplu lapte de vacă, grăsime 3.5%, max. 200 gr.
- făină albă de grâu "000" 1 kg
- zahăr alb tos 1 kg
- mălai 1 kg
- ouă găină calibru M 10 buc
- ulei floarea soarelui 1l
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
- carne proaspătă pui
- carne proaspătă de porc
- legume proaspete vrac: roșii, castraveți, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei capia
- fructe proaspete vrac: mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă
Cetățenii vor putea astfel să simtă efectele acestei acțiuni oficiale la raftul magazinelor alimentare, unde prețurile pentru 14 produse de bază vor fi reduse.
Multe magazine au afișat noile prețuri din seara zilei de 31 iulie. De exemplu, laptele Zuzu, care costa 7,33, după reducerea de preț a ajuns să coste 5,87.
Citește și: Ziua Marinei 2023: Ce evenimente vor avea loc în acest an?
Conform unor surse politice, premierul Marcel Ciolacu și-a exprimat speranța ca măcar pentru o parte din produse, plafonul de adaos comercial să fie păstrat. El nu-și dorește o altă ordonanță de reglementare, însă, ci un acord cu distribuitorii și retailerii.
Urmează ca ANAF, Consiliul Concurenței și ANPC să verifice respectarea acestor măsuri, iar amenzile care vor fi aplicate celor ce încalcă legea vor fi de până la 2.000.000 lei.
Guvernul a subliniat importanța dialogului cu fermierii și industria alimentară în vederea identificării celor mai eficiente soluții pentru susținerea pieței interne și reducerea inflației.
Ce limite de adaosuri vor avea comercianții în această perioadă?
Comercianții vor fi nevoiți să respecte o serie de reguli când vine vorba de adaosurile comerciale. Astfel, aceștia vor fi nevoiți să folosească următoarele adaosuri:
- maxim 20% la procesator, aplicată față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte
- maximum 5% practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul de distribuitori pe lanț și aplicată față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile operaționale
- maximum 20% la comerciant, la vânzarea cu amănuntul și cash&carry, aplicată față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului.
Sursă: impact.ro