Cât costă un porc în 2023? Prețuri pentru carnea destinată mesei de Crăciun

Autor: Denisa Irimia

Prețuri pentru carnea destinată mesei de Crăciun

Sursa: freepik

Odată cu apropierea Crăciunului din 2023, la aproximativ 60 de zile distanță, românii încep să-și pună întrebări cu privire la prețurile la care vor găsi carnea de porc pe piață în acea perioadă festivă.

Odată cu sosirea sezonului rece și cu sărbătorile de iarnă tot mai aproape, observăm o creștere semnificativă a cererii pentru carne de porc pe piață, conform declarației lui Ioan Ladoși, care deține funcția de președinte al Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România.

Cât costă un porc în 2023

Delicatesele din carne de porc, aflate în mod tradițional pe mesele românilor în timpul sărbătorilor de iarnă, pot pune la încercare resursele financiare ale familiilor.

Conform informațiilor furnizate de Ioan Ladoși, președintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, prețul mediu pentru un kilogram de carne de porc în magazinele din România se situează în jurul valorii de 24 de lei. Acesta a explicat că prețurile au tendința de a fluctua în funcție de sezon, înregistrând creșteri și scăderi periodice.

„Întotdeauna când vine în discuție prețul, întotdeauna lucrurile sunt sub mari rezerve.

Sunt foarte mulți care apar în presă și spun că prețul o să crească cu nu știu cât la sută. Lucrurile în privința prețului cărnii de porc sunt extrem de volatile. Ca atare, și piața este extrem de volatilă. Există o chestiune de ciclicitate în variația prețului care, de regulă, am putea spune că prețurile după perioada sărbătorilor scad foarte mult. Pentru că nu mai există cerere pe piață după sărbători.
După care încep să crească treptat până în perioada dinaintea Paștelui. Înainte de Paște, este o prăbușire a prețului din cauza postului Paștelui. Pe măsură ce vine sezonul cald, al grătarelor, cererea crește și, implicit, crește și prețul”,
a precizat Ioan Ladoși.

Citește și: Alimente mai ieftine de Crăciun: ”Am oprit creşterea excesivă a preţurilor” Care sunt produsele ale căror prețuri vor fi plafonate până la sfârșitul anului

Președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România a explicat că prețul la carne de porc a cunoscut variații pe parcursul acestui an. A început la aproximativ 10 lei pe kilogram în stare vie la ferme, apoi, în timpul sezonului, a crescut la aproximativ 12 lei pe kilogram. Totuși, prețul a scăzut în ultima perioadă, deoarece cererea a scăzut odată cu venirea vremii mai reci și a diminuat interesul pentru grătare, dat fiind că este mai frig.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Dacă ar fi să urmărim pe anul acesta. Am început undeva în jur de 10 lei pe kilogram, în viu, la ferme.

Pe perioada sezonului, am ajuns și undeva la 12 lei pe kilogram. În perioada aceasta constatăm o scădere pentru că a scăzut cererea. Nu mai iese lumea la grătare, e mai frig”, a menționat președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România.

Citește și: Postul Crăciunului 2023: Cum se ține corect. Regulile de aur pe care creștinii trebuie să le respecte

Prețuri pentru carnea destinată mesei de Crăciun

Fermierii și producătorii de carne de porc din ferme comerciale din România nu au control asupra prețului acestei carne pe piață. Aceasta se datorează faptului că proporția lor pe piața locală este redusă, situându-se în jurul valorii de 20%. Principalul motiv este răspândirea pestei porcine africane, care a afectat semnificativ stocurile de porci.

Este dificil de realizat o prognoză solidă a prețurilor, iar importul masiv de carne de porc, reprezentând aproximativ 80% din totalul consumului, influențează prețurile și le apropie de media din Uniunea Europeană.

În România, există două piețe distincte pentru carne de porc: una comercială și cealaltă reprezentată de gospodăriile populației, care este o piață nereglementată. Numărul exact de porci din gospodării este dificil de determinat, cu aproximativ 400.000 de gospodării care cresc porci conform datelor oficiale, dar numărul exact rămâne necunoscut.

„Noi, ca fermieri, producători de carne de porc din ferme comerciale, nu putem controla acest preț. Datorită faptului că ponderea noastră ca și producători de carne pe piața din România, în magazinele românești, este foarte redusă. Am ajuns la 20%. Motivul fiind cel pe care îl spunem de ani de zile pesta porcină africană care a decimat porcinele. Realitatea este că nu se poate face o estimare. Este gratuită și mai mult cu efect de influențare a pieței. Atunci când îți imporți 80% din carnea de porc, sigur va fi un preț care se apropie de media UE la momentul respectiv. Noi nu avem conexiunea directă cu cumpărătorul. Noi negociem cu abatoarele. Noi pierdem controlul asupra prețului. Prețul îl face retailerul ”, a mai declarat Ioan Ladoși.

 

 


Alexandra nu vede cu ochi buni apropierile dintre Gagea și Virginia, așa că reacționează. Andreea Mantea a întrebat-o dacă este geloasă pe cei doi, însă concurenta de la „Casa iubirii” neagă cu vehemență.