Cât de aproape este România de un blackout în această iarnă. Ce soluții au oficialii români

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 15 nov 2022, 16:42

Criza energetică și scenariile unui blackout provoacă tot mai multe temeri în România

Sursa: https://pixabay.com/

Ce știu oficialii români și ce soluții au pentru un posibil blackout în România?

Potrivit adevărul.ro, criza energetică și scenariile unui blackout provoacă tot mai multe temeri în România.

România se află la un pas de blackout în această iarnă

Cel mai mare furnizor de energie electrică din România a recunoscut că nu mai poate încheia contracte noi pentru că nu se găsește energie şi nu le poate spune clienților ce prețuri vor avea.

Criza energetică și posibilele scenarii ale unui blackout în mai multe țări europene provoacă temeri că și România s-ar putea confrunta cu probleme de acest gen.

În acest caz ar putea fi vorba despre căderi totale de energie pentru o zi sau mai multe, din cauza unui consum foarte ridicat, fie din cauza lipsei energiei. În țări precum Germania, Austria, dar și Franța sau Marea Britanie populația a fost deja pusă în gardă că se poate întâmpla asta.

Citește și: Nicolae Ciucă, despre categoriile de români care vor putea beneficia de plafonarea prețului la energie din ianuarie 2023. Cine sunt beneficiarii

România s-a mai confruntat cu probleme de acest gen, care ar fi putut produce un blackout național, chiar la începutul anului 2021, când s-a produs o avarie mare la rețeaua din nord-vestul țării, cauzată de un incident care s-a produs la rețeaua electrică de transport european interconectată.

În acea perioadă energia electrică a fost întrerupta pentru mai multe ore.

Odată cu criza energetică la nivelul Europei, discuțiile privind riscul apariției unor astfel de probleme, culminând cu un blackout, au fost reluate și în România. Și chiar dacă ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dat asigurări că e exclus să ne confruntăm cu o asemenea situație, există suficiente opinii care susțin contrariul. Iar faptul că reprezentanții unor furnizori de energie au anunțat în câteva rânduri că nu găsesc suficientă energie pe piață pentru anul 2023, nu a făcut decât să amplifice dezbaterea.

Potrivit unei ședințe avute la Bruxelles, până la finalul anului 2022, România trebuie să închidă două grupuri de la Turceni și Rovinari, pentru că așa cere Comisia Europeană. Din păcate, România nu a fost în stare să negocieze pentru a le păstra.

Pe perioada iernii, respectiv în zilele în care nu sunt condiții pentru funcționarea centralelor cu surse regenerabile, la nivelul sistemului energetic național se pot produce maximum 7000 de megawați, rezultând că România este nevoită să importe 2000-2500 de megawați.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

 

Pe data de 4 noiembrie, a avut loc o ședință de urgență la Ministerul Energiei, unde s-a discutat despre închiderea celor două grupuri de la Rovinari și Turceni deoarece nu pot asigura în vârf de iarnă necesarul de

consum de energie.

Dumitru Chisăliţă, expert în energie a declarat că: "De la an la an, lucrurile stau mai prost, n-o să stea mai bine, adică e clar că anul acesta suntem într-o poziție mult mai urâtă decât eram în iarna 2021-2022.

În același timp există și niște vești bune, și anume ANM-ul a prognozat o iarnă foarte călduroasă, deci dacă lucrurile se vor întâmpla așa, probabilitatea ca să existe situații periculoase în această iarnă totuși, este una limitată.

Citește și: A apărut primul document oficial care anunță că România riscă să intre în blackout. Ce înseamnă asta

Din păcate, așa după cum spunea și directorul Dispeceratului Național de Energie, într-o situație a unor episoade cu frig prelungit, cu precipitații mari, cu probleme în ceea ce privește blocarea unor surse, cum ar fi sursa hidroenergetică sau chiar a sursei nucleare ca urmare a înghețării apelor Dunării, într-adevăr, în acel moment, practic scenariile se pot schimba radical și putem să ajungem în nişte situații mai puțin plăcute.

Deocamdată, totuși, suntem într-o zonă optimistă, ținând seama de prognozele meteo. Din păcate, în ultimii ani am invocat de foarte multe ori puterea divină și aproape de fiecare dată ne-a ieșit. Să sperăm că mai reușim una.”

Întrebat dacă are România suficientă energie încât să vândă și în Republica Moldova, Dumitru Chisăliţă a spus că răspunsul este unul negativ.

 

Taguri: