Cât de bine cunoști riscul asociat consumului tău de alcool?

Author: Diana Tilă
Actualizat: 20 iun 2024, 14:23

Testează-te în cadrul Săptămânii Naționale de Evaluare a Consumului Personal de Alcool (17-23 iunie) și descoperă riscurile implicate

Vremea de mers la terasă a venit mai repede decât ne așteptam, iar temperaturile au trecut deja de 35 de grade în toată țara. Înainte de a ieși din casă, te-ai dat cu cremă de protecție solară, te-ai hidratat, dar cunoști care sunt limitele organismului tău când vine vorba de consumul de alcool?

Pentru starea ta de bine, testează-te până pe 23 iunie în cadrul campaniei naționale de evaluare a consumului personal de alcool și de prevenire a consumului riscant, organizată de Asociația Aliat pentru Sănătate Mintală pentru românii cu vârsta de peste 18 ani.

Asemenea analizelor de sânge pe care le facem an de an, este recomandat să completăm anual chestionarul AUDIT, un instrument științific de evaluare a consumului personal de alcool dezvoltat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și utilizat deja în peste 190 de țări. Acesta ne ajută să ne cunoaștem mai bine, să identificăm dacă avem un consum care ne pune sănătatea în pericol și să eliminăm factorii de risc.

Un chestionar de doar 5 minute îți poate arăta în ce categorie de consum te încadrezi și dacă măsurile de prevenire pe care le iei acum sunt suficiente.

Chiar dacă la o primă vedere poți considera că ești la un nivel moderat sau normal de alcool, este esențial să faci o evaluare anuală. Testul Audit poate preveni 1 din 3 decese cauzate de consumul problematic de alcool, conform INSP, și e nevoie de 282 de astfel de intervenții scurte pentru a salva o viață în fiecare an.

Începe vara cu o evaluare a unui aspect important din starea ta de sănătate și fă-ți testul Audit, creat de World Health Organization (WHO). Ai la dispoziție peste 300 de centre din toată țara, alături de aproape 400 de evaluatori AUDIT. Sau îl poți completa direct online, pe platforma www.testareaudit.ro, unde găsești toate detaliile despre această campanie națională.

 

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.