Cât de grav este afectată economia Israelului de războiul din Gaza?

Autor: Bogdan Frațilă

Mobilizarea pe scară largă a rezerviștilor, evacuările în masă și întreruperile cauzate de război au un impact asupra sectoarelor vitale din Israel

Sursa: PixaBay

Mobilizarea pe scară largă a rezerviștilor, evacuările în masă și întreruperile cauzate de război au un impact asupra sectoarelor vitale din Israel

Mobilizarea pe scară largă a rezerviștilor, evacuările în masă și întreruperile cauzate de război au un impact asupra sectoarelor vitale din Israel, ceea ce duce la golirea întreprinderilor, anularea zborurilor, oprirea infrastructurii critice. Chiar luna trecută, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a prezis o nouă eră de pace și prosperitate în Orientul Mijlociu, bazată pe o acceptare tot mai mare a Israelului în regiune.
Astăzi, când războiul dintre Israel și Gaza se află în a patra săptămână, această viziune este în zdrențe.

Mobilizarea a 360.000 de rezerviști și evacuarea a 250.000 de israelieni din casele lor, conform cifrelor furnizate de armata israeliană, a dat peste cap multe afaceri. Restaurantele și magazinele s-au golit. Companiile aeriene au anulat majoritatea zborurilor către Israel, iar turiștii și-au anulat călătoriile. Un câmp principal de gaze naturale a fost închis, fermele au fost distruse din lipsă de muncitori, iar întreprinderile au concediat zeci de mii de angajați.

Israelul a promis să zdrobească gruparea Hamas, aflată la putere în Gaza, care a ucis 1.400 de persoane și a luat ostatici peste 240 de persoane în timpul unei ravagii din 7 octombrie în sudul Israelului. Potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, loviturile aeriene israeliene au distrus cartiere întregi din Gaza și au ucis peste 8.000 de persoane.
Economia israeliană și-a revenit după războaiele anterioare, dar această rundă ar putea dura mai mult, posibil luni de zile, deoarece misiunea autodeclarată a armatei este de a pune capăt dominației Hamas, nu doar de a-i limita pe luptători.

Escaladarea conflictului este o amenințare tangibilă. Israelul este deja implicat în lupte de nivel scăzut pe trei fronturi suplimentare- Liban, Cisiordania ocupată și Siria. Un conflict de lungă durată și, posibil, cu mai multe fronturi, ar putea îngreuna mai mult decât în trecut redresarea economiei. Și chiar înainte de război, economia Israelului a fost afectată de controversata propunere a lui Netanyahu de a slăbi sistemul judiciar.

Subvențiile nu sunt suficiente

Ministerul de Finanțe al Israelului a prezentat un plan de ajutor economic care include subvenții de 1 miliard de dolari pentru întreprinderile afectate de război. Criticii spun că planul nu merge suficient de departe și au cerut redirecționarea unora dintre miliardele de dolari alocate pentru proiectele preferate ale partidelor ultraortodoxe și pro-settler în cadrul acordurilor de coaliție.
Săptămâna aceasta, un grup de 300 de economiști de renume le-a cerut lui Netanyahu și ministrului de finanțe Bezalel Smotrich să "revină la minte!".


"Lovitura gravă pe care a primit-o Israelul necesită o schimbare fundamentală a priorităților naționale și o reorientare masivă a fondurilor pentru a face față pagubelor provocate de război, pentru a ajuta victimele și pentru a reabilita economia", au spus ei într-o scrisoare, prezicând că cheltuielile de război vor urca la miliarde de dolari.
Ei i-au îndemnat pe Netanyahu și Smotrich să "suspende imediat finanțarea oricăror activități care nu sunt cruciale pentru efortul pe timp de război și pentru reabilitarea economiei- și în primul rând, fondurile bugetate pentru acordurile de coaliție".

Smotrich, liderul unui partid pro-settler, a declarat săptămâna trecută la Radio Armata Israelului că "tot ceea ce nu implică efortul din timpul războiului și rezistența statului va fi oprit". Dar scepticismul rămâne.

 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Sângerare în industria tehnologică

Barometrele financiare descriu o imagine sumbră. Moneda locală, shekelul, a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 14 ani, în timp ce indicele bursier de referință a scăzut cu aproximativ 10 procente în acest an. Industria tehnologică, motorul creșterii economice a Israelului, a început să sângereze chiar înainte de începerea războiului.
Fitch Ratings, Moody's Investors Service și S&P au avertizat în ultimele zile că o escaladare a conflictului ar putea duce la o retrogradare a ratingului datoriei suverane a Israelului.
Banca centrală a Israelului și-a redus prognoza de creștere economică pentru 2023 la 2,3%, de la 3%- presupunând că luptele sunt stăpânite în sudul țării.
Banca centrală a alocat 30 de miliarde de dolari pentru a consolida shekelul. În cadrul unui briefing de presă din această săptămână, guvernatorul băncii centrale, Amir Yaron, a subliniat rezistența unei economii pe care a caracterizat-o ca fiind "robustă și stabilă".
"Economia israeliană a știut cum să-și revină din perioadele dificile din trecut și să revină rapid la prosperitate și nu am nicio îndoială că va face acest lucru și de această dată", a declarat Yaron.
Țara a intrat în război cu rezerve valutare de aproximativ 200 de miliarde de dolari. În plus, administrația Biden dorește ca Congresul să aprobe un ajutor de urgență de 14 miliarde de dolari pentru Israel, majoritatea fonduri militare, în plus față de cele 3,8 miliarde de dolari pe care le primește anual.

Inflație în creștere

La începutul războiului, Israelul a ordonat companiei Chevron să oprească producția la câmpul de gaze naturale Tamar, pentru a reduce vulnerabilitatea la eventualele rachete. Expertul în energie Amit Mor a estimat că oprirea ar putea costa Israelul 200 de milioane de dolari pe lună în venituri pierdute.
Dacă gruparea Hezbollah din Liban se alătură în forță războiului, acest lucru ar putea afecta producția la alte două câmpuri, inclusiv la cel mai mare din Israel, a declarat Mor. Dar el nu crede că războiul ar avea un efect de răcire asupra explorării viitoare a energiei.
"Jucătorii sunt conștienți de riscul politic. Acesta există de mult timp", a spus el.
Chiar și înainte de izbucnirea războiului, Israelul- un dinamovist antreprenorial cu o economie care rivalizează cu țările din Europa de Vest- se lupta. Cuferele sale, odată umflate de investițiile în tehnologie, au fost lovite de propunerea de revizuire judiciară, care urmărește să dilueze puterile instanțelor din țară. Guvernul spune că sistemul judiciar neales are prea multă putere, dar susținătorii acestuia îl consideră cel mai serios control al puterilor politicienilor. Îngrijorările legate de guvernarea Israelului, creșterea inflației și încetinirea la nivel mondial a investițiilor în tehnologie anul trecut au cântărit, de asemenea, asupra economiei.
Autoritatea guvernamentală pentru Inovare din Israel a făcut o verificare a pulsului start-up-urilor în timpul războiului și a constatat că încetinirea strângerii de capital, împreună cu chemarea angajaților în rezervă, "reprezintă o provocare pentru un număr semnificativ de companii de înaltă tehnologie", a declarat directorul executiv Dror Bin.
"Există companii care riscă să fie închise în următoarele câteva luni", a spus Bin.

Citește și: De ce mor bărbații mai tineri decât femeile?

Citește și: Modificările aduse normelor germane privind imigrația calificată intră în vigoare

Citește și: Scholz subliniază dreptul Israelului la autoapărare

 


Alexandra nu vede cu ochi buni apropierile dintre Gagea și Virginia, așa că reacționează. Andreea Mantea a întrebat-o dacă este geloasă pe cei doi, însă concurenta de la „Casa iubirii” neagă cu vehemență.