Cât de importantă este vitamina D pentru organism. 10 surse bogate din care îți poți lua necesarul zilnic de vitamina D

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 20 dec 2023, 05:05

Vitamina D este cunoscută și ca „vitamina soarelui” și are un rol foarte important pentru o funcționare cât mai bună a organismului uman. Iată care sunt sursele bogate din care îți poți lua necesarul zilnic de vitamina D.

Vitamina D este produsă la nivelul pielii, după ce aceasta este expusă la razele solare și este extrem de importantă pentru buna funcționare a organismului uman. Iată care sunt sursele bogate din care îți poți lua necesarul zilnic de vitamina D.  

Citește și: 3 tipuri de alimente pe care să le consumi cu moderație, pentru o sănătate mai bună

Cât de importantă este vitamina D pentru organism

Vitamina D are un rol foarte important pentru organism, în mod special atunci când este sezonul rece, atunci când nu putem să ne expunem la soare. Această vitamină, mai exact vitamina D3 sau colecalciferolul, este produsă natural în organism atunci când ne expunem la soare, iar razele ultraviolete intră în contact cu pielea noastră. 

Una dintre cele mai importante beneficii pe care le aduce vitamina D asupra organismului este că îl ajută să absoarbă calciul și fosforul. Sănătatea sistemului osos și a sistemului muscular este susținută și de prezența vitaminei D3 în organism, studiile arătând că este o componentă esențială pentru oase puternice și mușchi. Din acest motiv osteoporoza poate fi prevenită prin asigurarea aportului necesar de vitamina D3.

Pentru un sistem nervos cât mai sănătos ne putem baza tot pe vitamina D3, aceasta ajută la dezvoltarea creierului și a sistemului nervos, pentru cei mici și amânarea procesului de degradare ale acestuia, la vârstnici. Pe lângă aceste beneficii, vitamina D  ajută la îmbunătățirea memoriei, dar și la reducerea depresiei și a altor tulburări asemănătoare.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Sistemul imunitar poate avea și acesta de suferit atunci când avem un deficit de vitamina D3, astfel organismul va fi vulnerabil și slăbit.

Citește și: Rolul vitaminei D în sănătatea organismului

Surse bogate din care îți poți lua necesarul zilnic de vitamina D

Deși sursa principală prin care oamenii își pot lua necesarul zilnic de vitamina D este soarele, pentru perioadele în care acesta pare că nu mai apare pe cer, acesta poate fi înlocuit cu diferite alimente.

Ciupercile sunt principalele surse de vitamina D și nu numai, acestea conțin numeroase vitamine, minerale și proteine, fiind un bun înlocuitor al cărnii.

Somonul sălbatic este următorul aliment bogat în vitamina D, dar și în grăsimi, iar cu toate că prețul acestuia este puțin mai ridicat, 100 de grade de somon poate fi echivalentul a 988 de micrograme de vitamina D. Tonul poate fi poate fi consumat pentru a asimila necesarul zilnic de vitamina D, acesta fiind bogat și în niacină și vitamina K, dar și sardinele.

Alte alimente bogate în vitamina D:

  • Ulei de ficat de cod 
  • Pește-spadă
  • Hering
  • Păstrăv
  • Suc de portocale
  • Lactate, brânzeturi
  • Lapte de soia
  • Ficat de vită
  • Gălbenuș de ou
  • Cereale și fulgi de ovăz

Citește și: Ce este acidul folic? Beneficii și surse ale acestuia

Sursa: doc.ro

 

Taguri: