Cât de mare este riscul de infecție cu E.coli pentru cei care intră în Marea Neagră. Recomandările experților, pentru evitarea contactării bacteriei

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 20 iul 2023, 09:00

Scufundările permit apei să intre în nas, lucru ce poate duce la diverse infecții.

Sursa: Pexels.com

Este vârf de sezon pe litoralul românesc, dar turiștii care merg la Marea Neagră pot avea parte de un concediu care să lase de dorit, dacă se infectează cu E.coli. Cei mai predispuși sunt, bineînțeles, copiii, motiv pentru care, părinții trebuie să se asigure că nu fac un gest care le poate pune sănătatea în pericol.

Sute de mii de români se află pe litoralul Mării Negre, iar bacteria E.coli este și ea prezentă în apă. Cine nu respectă o recomandare simplă se poate trezi cu infecție pe care, cu siguranță, nu și-o dorește. 

Cât de mare este pericolul de infectare cu E.coli, în Marea Neagră

Institutul de Sănătate Publică transmite că valorile bacteriei E.coli, regăsite în Marea Neagră, nu sunt anormale, dar le este recomandat celor care vor să se scufunde să nu facă acest lucru.

Specialiștii în sănătate publică trag un semnal de alarmă și recomandă celor care intră în mare să fie atenți și să nu înghită apa.

Scufundările permit apei să intre în nas, lucru ce poate duce la diverse infecții. Mai mult decât atât, după ce oamenii ies din mare, le este recomandat să facă duș, pentru a scăpa de toate bacteriile de pe corpul lor, contactate în timp ce se aflau în mare.

Citește și: Pericol de îmbolnăvire! Sute de restaurante, baruri și fast-food-uri, închise de pe litoralul românesc

Experții în sănătate publică urmează să facă mai multe analize amănunțite, pentru a vedea dacă bacteria E.coli a ajuns în Marea Neagră inclusiv din cauza deversărilor clandestine de dejecții. 

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

5 lei la toaleta de pe plajă sau gratis, în mare

Numărul mic de grupuri sanitare de pe plajă și prețul cerut pentru utilizarea lor îi fac pe oameni să renunțe la această regulă, motiv pentru care, își rezolvă această nevoie direct în mare.

În sudul stațiunii Mamaia, pe o rază de un kilometru, se află o singură toaletă publică, ce nu putea fi altfel decât cu taxă.

Unii turiști își încearcă norocul și cer permisiunea angajaților teraselor din apropiere de a folosi grupurile sanitare de acolo, dar fără rezultat.

„Toaletele se folosesc contracost, iar cei care aleg să stea pe zona de cearceafuri sau trecătorii au aceste facilităţi gratuite. Dacă nu-şi permit un şezlong le va fi greu să plătească poate preţul unui şezlong la toaletă”, susține Ana Maria Bartha, administratorul unei plaje, conform observatornews.ro.

Citește și: Curenții Rip: Pericolul din Marea Neagră. Cum te poți feri de aceștia?

În Eforie Nord, situația este asemănătoare. Pe o rază de un kilometru, există doar două băi publice, în timp ce terasele și barurile de plajă, aflate în apropiere, au toalete contracost sau deloc.

Situația nu este nouă, căci, în fiecare an, probleme sunt aceleași. Turiștii veniți pe litoralul românesc fie trebuie să scoată din buzunar cinci lei de persoană, pentru a utiliza toaleta, fie trebuie să plătească sau să cumpere ceva de la terasele și de

la barurile de pe plajă, pentru a o folosi gratuit. 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.