Alexandru Muraru, deputat PNL, susține că Banca Națională a României trebuie să înceapă toate demersurile necesare pentru a recupera tezaurul pe care îl are la Moscova. Politicianul susține că România are în Rusia depozite de aur de 91,5 de tone de aur, în valoare de 315.154.980 de lei.
Tezaurul României trebuie recuperat prin intermediul demersurilor necesare
„Trebuie să continuăm demersurile pentru recuperarea tezaurului Băncii Naţionale a României. Astăzi se împlinesc 105 ani (1917) de când Consiliul de Miniştri hotăra, la propunerea lui Nicolae Titulescu, atunci ministru de finanţe, strămutarea
În momentul de față, un gram de aur a ajuns să aibă o valoare de 269 de lei, la cursul BNR. Așadar, tezaurul României de la Moscova are o valoare de 4,9 milioane de euro, însemnând peste 24 de miliarde de lei.
Mai mult decât atât, conform lui Alexandru Muraru, negocierile dintre Rusia și dintre România în ceea ce privește tezaurul au fost sistate, însă această problemă trebuie rezolvată, deoarece lucrurile nu pot rămâne așa.
Citeste si: Ce este IRCC și cu ce este diferit față de ROBOR
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Alexandru Muraru a explicat cum de tezaurul României a ajuns la Moscova
„Conform documentelor oficiale, încheiate între guvernele Rusiei şi României, aceste valori se aflau „sub garanţia guvernului imperial al Rusiei în ceea ce privea siguranţa transportului, siguranţa depozitului şi siguranţa revenirii în România.
Dar, după cum bine ştiţi, după venirea bolșevicilor la putere, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Tezaurul BNR rămâne singurul caz în care o rezervă de aur monetară este încredințată cu acte în regulă și cu toate garanțiile depozitarului că va fi returnată oricând la cererea proprietarului, pentru ca ulterior aceste obligații asumate conform tuturor normelor și cutumelor internaționale să nu mai fie respectate.
Citeste si: Cât a costat Alaska în 1867. Teritoriul a fost cumpărat de SUA de la Rusia
Ministerul de Externe Bogdan Aurescu a reluat, după 3 ani, în 2019, activitățile Comisiei româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relațiilor bilaterale, inclusiv cea a Tezaurului României depus la Moscova în perioada Primului Război Mondial. Izbucnirea războiului a sistat aceste negocieri.
După ce Ucraina și lumea liberă va învinge militar agresorul rus, trebuie condiționată revenirea Federației Ruse pe scena internațională de respectarea obligațiilor asumate, inclusiv cele privitoare la restituirea tezaurului românesca”, a mai spus Alexandru Muraru.
În urmă cu un an, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, a spus că timpul nu a adus nicio rezolvare în ceea ce privește „tezaurul românesc declarat sechestrat”, conform stirileprotv.ro.