Cât de mult aur este cerut în acest moment? Investitie buna sau?

Autor: Bogdan Frațilă

Aurul este considerat rezistent la crize în vremuri nesigure. Acesta este motivul pentru care metalul prețios este foarte căutat de anumiți investitori

Sursa: PixaBay

Aurul este considerat rezistent la crize în vremuri nesigure. Acesta este motivul pentru care metalul prețios este foarte căutat de anumiți investitori

Aurul este considerat rezistent la crize în vremuri nesigure. Acesta este motivul pentru care metalul prețios este foarte căutat de anumiți investitori. Dar este aurul cu adevărat o clasă de active valoroasă?
În vremuri de criză, aurul este o investiție căutată. Acesta este motivul pentru care mulți investitori se îndreaptă în prezent către metalul prețios rar, după cum arată prețul aurului din trecutul recent: A existat o creștere semnificativă la începutul pandemiei corona, precum și după atacul rusesc asupra Ucrainei.

Prețul aurului a crescut și atunci când teroriștii Hamas au atacat Israelul la începutul lunii octombrie. Uncia troy (31,1 grame) se tranzacționează în prezent la aproximativ 2018 dolari- cel mai ridicat nivel din luna mai a acestui an. Aceasta este o reacție tipică, spune Gabriele Widmann, șefa departamentului Property and Macro Trends de la Deka, administratorul de active al băncilor de economii: "Este un reflex foarte important, central, ca oamenii- atât investitorii privați, cât și cei instituționali- să se gândească că, dacă ceva devine periculos, atunci mă voi baza pe ceea ce a fost un refugiu sigur și
moneda de rezervă a lumii timp de mii de ani, și anume aurul." Experții financiari explică, de asemenea, recentul maxim cu slăbirea dolarului. Întrucât aurul este tranzacționat preponderent în moneda americană, un dolar mai slab face ca metalul prețios să fie mai ieftin pe piața globală, ceea ce asigură o cerere mai puternică.

Nimeni nu știe cine cumpără cu adevărat

Nu se știe cine sunt în prezent cei mai mari cumpărători de aur de pe piața mondială, spune Christian Rauch, directorul general al companiei de comercializare a metalelor prețioase Degussa.

"Există, desigur, cifre oficiale de la asociație sau de la London Bullion Market Association, care înregistrează cât aur este livrat direct către ce bancă centrală." Dar cererea mare nu vine cu siguranță doar de la băncile centrale. "Practic, nimeni nu știe." În opinia sa, în primul rând marile bănci centrale din țările BRICS, adică Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, au fost cele care au cumpărat cantități mari de aur.

Expertul în mărfuri Widmann, de la Deka, suspectează și alți "jucători" pe piața aurului: "În special o țară precum Turcia, unde banca centrală a cumpărat din nou aur, este una dintre rotițele care acționează pe piață." Există, de asemenea, ETF-uri mari susținute de aur fizic, adică fonduri de indici tranzacționate la bursă. "Și bănuiesc că acestea capătă din nou o mare tracțiune în acest moment." Datorită unei posibile scăderi a ratelor dobânzilor, aurul devine din nou atractiv pentru investitorii privați.
directorul general al Degussa, Rauch, observă, totuși, că cererea în Germania a fost mai slabă în acest an: "Un motiv este, cu siguranță, creșterea foarte puternică a ratelor dobânzilor. Dacă se obține o rată a dobânzii atractivă pentru banii overnight, mulți investitori pe termen scurt consideră că ar prefera să investească în bani call decât în metale prețioase."

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Warren Buffett renunță

La urma urmei, aurul nu produce dobânzi. Acesta este și motivul pentru care profesioniștilor de pe piața financiară, cum ar fi investitorul american Warren Buffet, nu le place aurul. Miliardarul, care și-a făcut averea din investiții în acțiuni, vede aurul ca pe o investiție neproductivă. "Și eu sunt de acord cu Warren Buffet, este doar un metal", spune economistul Widmann de la Deka. "Nu îmi aduce bogăție. O acțiune îmi aduce prosperitate, o obligațiune îmi aduce prosperitate. Aurul nu o face". Dacă totuși doriți să aveți aur în portofoliu, profesioniștii în investiții recomandă să adăugați maximum cinci până la 10 procente.

Citește și: Vom reuși să eliminăm treptat combustibilii fosili?

Citește și: Șeful mărcii VW anunță reduceri de personal- Ce se intampla?

Citește și: Casa iubirii: Antoni și Vlada, în pragul despărțirii! „Am simțit că se termină și chiar nu-mi doresc!” Cei doi concurenți au ajuns într-un punct critic al relației lor