In cadrul unui nou studiu descris in The New England Journal of Medicine, participantii care au in ADN acesti markeri intr-o cantitate mai mare decat altii au reiesit ca fiind supusi unui risc mai ridicat de obezitate. In plus, cu cat au baut mai multe bauturi cu indulcitori, cu atat a crescut si diferenta intre cele doua grupuri in ceea ce priveste riscul de obezitate.
Markerii acestia nu sunt ceva nou in stiinta, persoanele care ii au fiind considerate genetic predispuse la obezitate.
Totusi, specialistii detineau pana acum prea putine informatii despre cum greutatea oamenilor care au asemenea markeri in ADN este influentata de mai multi factori ai stilului de viata, cum ar fi tipurile de mancare si bautura consumate.
"Datele noastre sugereaza ca factorii genetici si de mediu ar putea avea un efect combinat asupra riscului de obezitate. In cazul celor care au deja un risc genetic ridicat, riscul de obezitate ar putea fi diminuat prin alegerea unor bauturi mai sanatoase", a spus un cercetator din cadrul studiului, Lu Qi, profesor asistent la Scoala Harvard de Sanatate Publica.