Cât de mult s-a schimbat legea pentru angajarea de muncitori asiatici în România?

Author: Diana Tilă

În ultimii ani, România a devenit tot mai atractivă pentru muncitorii asiatici. În timp ce românii se orientează către diferite țări care prezintă nivel de trai mai bun și care oferă beneficii și salarii mult mai avantajoase, străinii suplinesc locurile de muncă din țară pe sectoare de construcții, horeca, producție, logistică, transport și servicii.

Motivele pentru care este nevoie de tot mai multi asiatici in multe domenii din Romania

Statisticile ne arată un număr în contină creștere de 50.000 de muncitori din țări din afara UE care se stabilesc în România pentru un loc de muncă. Avantajele acestei tendințe se prezintă reciproce: patronii români au costuri mai mici, iar asiaticii au salarii mai mari raportate la nivelul din țara de proveniență, precum și beneficii de cazare și masă asigurată.

Dar care este motivul real pentru care avem nevoie de muncitori asiatici? Dinamica economică și demografică a țării noastre duce la emigrarea a multor români către oportunități în țări străine, iar multe dintre sectoarele cheie rămân cu forță de muncă neacoperită. Industria construcțiilor din România se dezvoltă rapid, iar proiectele de mare amploare necesită o forță de muncă considerabilă, adesea dincolo de capacitățile forței de muncă locale. Totodată, angajarea de personal strain in fabrici este considerată de către angajatorii români mai economică, perspectivă ce ajută la menținerea competitivității și profitabilității în sectoare sensibile la costuri.

Ce propun modificarile legislative cu privire la recrutarea si angajarea muncitorilor straini

Birocrația din țara noastră îngreunează angajarea, proces ce de multe ori se poate întinde pe o perioadă de 3-4 luni. Cum se întâmpla procesul de recrutare muncitori sri lanka până acum? Compania de recrutate sau angajatorul se ocupau de actele necesare iar contractul era semnat pe o perioadă stabilită, cu posibilitate de prelungire. Acum, noul act normativ aduce schimbări pentru articolul 17 din Ordonanța nr. 25 din 26 august 2014, care reglementa încadrarea în câmpul muncii a lucrătorilor străini din țara noastră.

Acesta stipula că “Străinul încadrat în muncă în baza avizului de angajare, cu excepția celui pentru lucrători sezonieri, poate ocupa un nou loc de muncă, la același angajator sau la alt angajator, oricând pe perioada de valabilitate a permisului unic ori a Cărții albastre a UE.”

Noua Ordonanță de Urgență adaugă faptul că “În situațiile prevăzute la alin. (1), cu condiția să nu fi trecut mai mult de un an de la momentul înregistrării contractului individual de muncă încheiat cu angajatorul anterior, ocuparea unui loc de muncă la un alt angajator se poate realiza doar în baza acordului scris al angajatorului anterior, document care este depus de noul angajator la Inspectoratul General pentru Imigrări.”

În alte cuvinte, noile schimbări legislative susțin că angajații străini nu mai pot schimba locul de muncă în primul lor an în România, decât cu acordul scris al angajatorului curent. În acest context, ONG-urile și specialiștii calificați să ofere opinii acestui subiect consideră că noile reglementări sustrâng muncitorii să fie legați de un angajator, lucru ce este considerat o încălcare serioasă a drepturilor acestora.

Pe de cealaltă parte, angajatorii români pot fi considerați protejați de această lege prin două perspective: astfel securizează muncitorii de care au nevoie pentru o perioadă mai lungă, dar și eforturile pe care le depun în recrutarea acestora.

Care este efectul cresterii rapide a numarului de angajati straini in Romania?

Creșterea numărului de muncitori nepal și din Sri Lanka contribuie și la diversificarea culturală ce dezvoltă o toleranță și înțelegere între două culturi diferite. Cu toate acestea, pot apărea provocări de integritate socială pentru străini, precum tensiuni culturale și sociale. De aceea, este necesară dezvoltarea unor politici și programe eficiente care să facă mai ușoară tranziția lor către o nouă cultură.

 

 


Eliminare surpriză în Casa iubirii! Momente tensionate s-au derulat în platoul emisiunii, unde trei concurenți au fost propuși spre eliminare! Iată cine a plecat acasă și ce reacții s-au stârni!