Cât de periculoasă este, de fapt, tulpina britanică de COVID

Autor: Denisa Avram
Mutatia britanica a coronavirusului nu ar fi mai grava decat forma initiala a bolii, spun specialistii

Printre mutațiile de COVID-19 care au pus în alertă autoritățile sanitare din întreaga lume se află și tulpina britanică COVID.

Tulpina britanică a coronavirusului, cunoscută drept B.1.1.7, a devenit subiect de speculație în ultimele luni. S-a vehiculat adesea faptul că ar provoca îmbolnăviri mai grave decât varianta inițială a virusului, însă un studiu publicat în revista The Lancet Infectious Diseases arată că această presupunere nu ar fi corectă.

Cât de periculoasă este tulpina britanică a coroavirusului

Conform studiului publicat în revista The Lancet Infectious Diseases, tulpina britanică de COVID, identificată anului trecut în Marea Britanie și răspândită rapid în numeroase ale țări din întreaga lume, nu determină o boală mai gravă, așa cum

s-a presupus.

”Datele noastre, ținând cont de contextul și limitările unui studiu în lumea reală, oferă asigurări că gravitatea pacienților spitalizați cu B.1.1.7 nu este considerabil diferită de a celorlalți”, au declarat cercetătorii, după ce au comparat evoluția a aproape 500 de pacienți, infectați atât cu tulpina britanică, cât și cu alte variante ale coronavirusului.

Un alt studiu din publicația The Lancet indică faptul că vaccinurile pot fi mai eficiente contra variantei britanice, deoarece nu s-a observat o creștere a ratei reinfectărilor în comparație cu celelalte tulpini, conform digi-world.tv.

Citeste si: O noua tulpină de coronavirus a ajuns în Europa! Cât de periculoasă este de fapt mutația COVID din India?

Noua mutație COVID, din India, a ajuns în Europa

 

O nouă tulpină Covid, dezvoltată în India, s-a răspândit și pe teritoriul Marii Britanii. Potrivit Institutului Public de Sănătate din Regatul Unit, la momentul actual au fost depistate 77 de cazuri ale acestei noi variante, numită B1617.

Dintre acestea, 73 în Anglia și patru în Scoția.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cercetătorul român la Oxford, Ștefan Dascălu, a oferit lămuriri în legătură cu gradul de pericol pe care îl implică infectarea cu  varianta din India a Coronavirusului.  El a adăugat că vaccinarea și-a dovedit eficiența

mai ales în prevenirea cazurilor grave, indiferent de ce mutație au fost provocate, prin urmare susține efortul de vaccinare al populației. 

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății și-au declarat îngrijorarea cu privire la faptul că această variantă nouă de virus ar putea fi mai infecțioasă decât celelalte existente.

"Ce face această tulpină detectată în India este că ambele mutații, ambele modificări, fie ele mici, au avut loc în proteina Spike care este responsabilă de atașarea virusului de celulele noastre și de infecție.

În India există la ora actuală un număr foarte mare de cazuri, potențial atribuite acestei noi tulpini care pare să fie mult mai infecțioasă și

Citeste si: Tulpina sud-africană COVID poate anula efectele vaccinării cu serul Pfizer! Ce au descoperit cercetătorii din Israel

totodată îngrijorarea noastră este față de faptul că proteina Spike în această tulpină nouă are două modificări care pot influența eficiența vaccinurilor.” a declarat Ștefan Dascălu pentru  RFI

Citeste si: Focar de tulpina britanică COVID în România! 17 persoane au murit