Omicron este o tulpină care, deși nu este atât de periculoasă precum variantele precedente ale virusului COVID-19, are mai mult de 30 de mutații în proteina spike. Acest lucru reduce protecția anticorpilor atât față de infecția anterioară, cât și de vaccinare.
Cât de periculoasă este mutația BA.2 a tulpinii Omicron
Varianta Omicron cuprinde trei sub-filiații: B.1.1.529
Deocamdată, Organizația Mondială a Sănătății nu a încadrat varianta BA.2 într-o categorie de îngrijorare, dar este în continuare ținută sub supraveghere.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Omicron nu este prima variantă care are sub-filiații. La finalul anului trecut, s-a înregistrat o multitudine de cazuri de infectări cu Delta „plus” sau AY.4.2, după care a apărut Omicron.
Nu se știe de unde provine tulpina BA.2, dar primele cazuri au fost găsite în Filipine, Statele Unite, Marea Britanie și Australia.
Ce simptome prevestesc infecția cu BA.2
Simptomele tulpinii BA.2
sunt încă sub investigație amănunțită, dar transpirațiile, durerea în gât și durerile musculare sunt principalele simptome care indică o infectare cu BA.2.Specialiștii nu sunt siguri, încă, dacă BA.2 ar putea fi mai infecțioasă decât varianta Omicron. Un studiu preliminar din Danemarca spune că persoanele nevaccinate sunt de aproape trei ori mai predispuse la infectarea cu BA.2
decât cu varianta BA.1 a virusului Omicron. De asemenea, persoanele vaccinate sunt de 2,5 ori mai predispuse la infectarea cu BA.2 decât cu BA.1.Peste 2.000 de oameni infectați cu BA.2 au participat la studiul danez, dar, pentru moment, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma că BA.2 este mai periculoasă decât BA.1.