În cadrul unui raid de amploare, poliția germană a vizat zeci de persoane din scena de extremă dreapta Reichsbürger, suspectate că ar fi plănuit o lovitură de stat. Ce fel de mișcare este aceasta- și ce amenințare reprezintă pentru democrație?
Un grup de "Reichsbürger" ar fi petrecut luni de zile pregătind o "Zi X", în care ar fi vrut să răstoarne guvernul. În cadrul unui raid de amploare, miercuri dimineață, au fost arestați mai mulți suspecți, printre care foști soldați și un fost membru al Bundestag-ului.
"Numărul mare de arestări și percheziții m-a șocat", a declarat pentru DW sociologul Timo Reinfrank, director executiv al Fundației Amadeu Antonio. Fundația este una dintre cele mai importante ONG-uri germane care luptă împotriva extremismului de dreapta, a rasismului și antisemitismului.
"O adevărată lovitură de stat cu greu poate reuși în Germania, deoarece ordinea de stat și constituția sunt prea solide pentru așa ceva, dar acești oameni cred că este posibil. Acest lucru arată cât de prinși sunt în iluzia lor."
Dar atacuri precum cel de la Capitoliul din Washington, D.C., din 6 ianuarie 2021, ar fi posibile și în Germania, se teme Reinfrank.
In ce crede mișcarea?
Reichsbürger resping sistemul juridic german și parlamentarismul țării, iar cei mai mulți dintre ei propagă restabilirea imperiului german fondat în 1871. De asemenea, ei cred că aliații occidentali victorioși din cel de-al Doilea Război Mondial, care au învins Germania nazistă, conduc încă țara în secret.
În ultimii ani, numărul tot mai mare de Reichsbürger a alarmat autoritățile de securitate germane.
În raportul său din iunie 2022, serviciul de informații interne a estimat că aproximativ 21.000 de persoane aparțin acestei scene- iar numărul lor este în creștere.Potențialul ridicat de violență în rândul autoproclamatei Reichsbürger a fost descris ca fiind deosebit de îngrijorător: "Aproximativ 500 dintre aceste persoane au încă cel puțin un permis de port-armă", se arată în raportul serviciilor de informații.
Reichsbürger nu sunt un grup omogen, potrivit unui studiu din 2018 al Fundației Amadeu Antonio.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Aproximativ 1.150 dintre Reichsbürger- sau puțin peste 5%- au fost clasificați ca extremiști de dreapta în 2021. Dar mulți alții folosesc, de asemenea, elemente ale ideologiei extremiste de dreapta sau cred în mituri conspiraționiste antisemite. Ideea că granițele Germaniei ar trebui extinse pentru a include teritorii din Europa de Est, care au fost ocupate sub regimul nazist care s-a încheiat în 1945, se regăsește și în mediul său.
Cât de periculoși sunt Reichsbürger?
În ultimii ani, o serie de infracțiuni grave au fost atribuite Reichsbürger. Mai mulți au fost judecați pentru crimă sau tentativă de crimă. Infracțiunile înregistrate de serviciul de informații interne au crescut brusc între 2020 și 2021.
Reinfrank a declarat că militantismul este deja înrădăcinat în ideologia Reichsbürgerilor. "Deoarece Reichsbürger nu recunosc Constituția și legitimitatea autorităților de securitate, ideologia lor îi legitimează să acționeze cu violență".
"Aceștia nu sunt oameni care comit atacuri la întâmplare. Ei vor să atace în mod specific ordinea de bază a statului, cum ar fi politicienii locali aleși", a explicat Reinfrank.
Ultimii trei ani de proteste împotriva restricțiilor COVID-19 au dus la radicalizare și la o creștere a numărului de susținători ai ideologiei Reichsbürger. De exemplu, la o demonstrație a grupului "Freie Geister" (spirite libere), protestatarii au afișat un banner pe care scria: "Nu, nu, nu: "Suveranitate. Pentru libertatea țării noastre".
"Scena s-a radicalizat. Oamenii devin mai receptivi la ideea centrală a Reichsbürger, potrivit căreia Germania nu este liberă și guvernul ales nu este suveran", a declarat Reinfrank.
Citește și: Amenințarea nucleară a Rusiei a fost limitată pentru moment?
Citește și: Rusia va fi afectata cu adevărat restrictiile UE asupra petrolului?
Citește și: Franța urmărește să atragă India de la furnizorul de arme: Rusia!