Potrivit proiectului de lege pe care parlamentarul îl are în vedere, tinerii vor putea vota, însă, doar la alegerile europarlamentare și la cele locale. Proiectul are deja o problemă, modificarea vârstei de vot ar însemna și schimbarea Constituției.
Cât de pregătiţi sunt tinerii români să voteze de la 16 ani? Un parlamentar vrea ca minorii să aibă drept de vot
Scăderea vârstei de vot ar înseamna creșterea numărului de alegători, 400 de mii de adolescenți ar urma să aibă drept la vot.
Întrebați dacă ar merge la vot, adolescenții au fost foarte promți și au mărturisit că nu ar fi de acord să aibă o responsabilitate în plus.
Adolescent: ”Sincer.. nu. Pentru că nu mă pricep”.
Întrebați de un reporter Observator.ro
Adolescentă: ”Ăăă...este cel care contribuie la... facerea legilor, a lucrurilor care se aprobă în oraş. Nu ştiu să vă explic. Habar n-am”.
”Conform proiectului de lege, adolescenţii ar urma să aibă drept de vot la alegerile europarlamentare şi la cele locale. Nu vor putea însă să voteze la alegerile parlamentare de la noi şi nici la cele prezidenţiale”, potrivit sursei citate.
Ce schimbări ar aduce dreptul de vot de la 16 ani
Inițiatorul acestei legi este de părere că tinerii nu ar fi suficient reprezentați la urne, iar, automat, politicienii sunt tentați să facă promisiuni care se rezumă la cei vârstnici.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Alexandru Kocsis, inițiatorul legii: ”La alegerile locale, un candidat la primărie automat va trebui să îşi construiască o ofertă politică şi pentru această categorie de vârstă. Se va pune foarte mult accentul pe şcoli, pe reabilitarea şcolilor, pe reabilitarea spaţiilor de recreere”.
Proiectul a fost inițiat de doi studenți la științe politice, potrivit sursei citate.
La proiectul de lege au lucrat şi doi studenţi de la ştiinţe politice.
Anahara Alexandru-Yuuki, student ştiinţe politice: ”Nu văd de ce un tânăr din Austria sau din Germania poate să voteze la 16 ani şi un tânăr din România nu ar putea să facă asta”.
Vlad Măntoiu, student ştiinţe politice: ”Vârsta de 16 ani este vârsta de la care un tânăr se poate angaja. În plus putem să ne uităm la toate recomandările Uniunii Europene şi la celelalte state europene care şi-a redus deja vârsta de vot şi toate au redus-o la 16 sau 17 ani”.
Citeste si: Ungaria are pentru prima dată în istoria ei o femeie președinte al țării! Cine este Katalin Novak
Constituția României prevede dreptul de vot de la 18 ani
Potrivit Constituției României, dreptul de vot este de la 18 ani, astfel, proiectul trebuie să treacă de un mare hop, Constituția, care definește clar vârsta de la care se voate merge la urne.
Alexandru Kocsis, inițiatorul legii: ” Totul ţine de interpretare şi de voinţa politică. De aceea am ales alegerile locale şi parlamentare, pentru că la aceste alegeri dreptul de vot nu reprezintă dreptul de vot în sens constituţional, de exercitare a suveranităţii poporului”.