Cât de rentabile sunt mașinile electrice în România. Cât costă o încărcare

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 13 oct 2023, 09:28

Cât de rentabile sunt mașinile electrice în România

Sursa: Unsplash

Mașinile electrice au început să fie tot mai căutate în România, însă mai există și români sceptici, care se gândesc dacă acestea sunt rentabile.

Tot mai multe zone din țară sunt circulate de mașini electrice, iar acest lucru poate fi observat și în date, numărul acestora dublându-se în anul 2022, ajungând la 11.954 de autoturisme, față de 2021.

Citește și: Lumea are nevoie de mașini electrice ieftine, dar nu e asa usor!

Cât de rentabile sunt mașinile electrice în România

Mașinile electrice sunt tot mai căutate și apreciate de către români, ținând cont că acestea ajută mediul înconjurător, eliminând poluarea, dar și portofelul oamenilor ce le dețin. Statisticile arată că autoturismele hibride cât și cele electrice vor fi achiziționate tot mai mult în anii următori, oamenii fiind ajutați de programele europene pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Prima investiție pe care o persoană o va face în acest proces pentru o țară mai verde, fără atât de mulă poluare, este să achiziționarea unei astfel de mașini, iar prețul acesteia nu este unul

tocmai de ignorat. Deși aceste mașini încep de la peste 15.000 de euro, cu ajutorul acestora autovehicule se pot reduce prețurile pentru carburanți sau taxe.

Mașinile electrice pot ajunge să consume între 18-19 și 29-30 kwh, în funcție de model, stilul de condus, temperatura exterioară, dar și de anotimpul în care mașina este condusă. Când vine vorba de posibile reparații de care mașinile electrice ar putea să aibă nevoie ne putem bucura deoarece și prețul acestora este mai mic față de mașinile clasice ce merg cu ajutorul carburanților.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Noi reguli UE: Stațiile de încărcare pentru mașinile electrice vor trebui amplasate la fiecare 60 de km

O încărcare a unui autovehicul electric costa 50 lei

Încărcarea unei mașini electrice se poate realiza la domiciliu, dar și la o stație de încărcare specifică, ce se poate găsi în parcări sau în benzinării. Alimentarea unei mașini electrice la domiciliu este ușor de realizat, însă această încărcare va dura mai mult față de o încărcare normală, iar în cazul în care aveți nevoie de o încărcare rapidă, aceasta se poate face în aproximativ 120 de minute, echivalentul a două ore.

Este recomandat ca mașina electrică să fie încărcată toată ocazional, în restul timpului fiind bine să completăm cu energie la cea rămasă deja în mașină la sfârșitul unei zile. Costul unei astfel de încărcări la domiciliu este de aproximativ 25 de lei pentru cele două ore în care ne lăsăm mașina la încărcat. 

În funcție de mașina electrică pe care o achiziționăm și de mărimea bateriei, timpul pe care trebuie să îl petrecem la o stație de încărcare poate varia de la o oră la peste 24 de ore.

Costul unei astfel de încărcări la stațiile speciale pot fi cuprinse între 1.7 lei/kWh și 3.5 lei/kWh, însă există și câteva stații de încărcare gratuite.

Rețeaua din România de încărcare mașini electrice este formată din aproximativ 1.000 de astfel de puncte, prețurile acestora variind. Pentru o mașină electrică cu o baterie de cu o capacitate netă de 26,8 KWh, prețul unei încărcări normale va ajunge la 50 de lei, în schimb ce o încărcare cu încărcare rapidă poate ajunge la 90 de lei.