Cât de sigur este să donezi sânge în această perioadă? Răspunsul autorităților

Autor: B.H.

Dincolo de criza apărută din cauza coronavirusului, în România este în continuare nevoie de sânge. Ce ar trebui să știe cei care vor să doneze sânge în această perioadă?

Cum oamenii au fost îndemnați să amâne vizitele la medic pentru afecțiunile care nu necesită tratament imediat, multe persoane s-au întrebat dacă aceeași măsură se aplică și în cazul celor care vor să doneze sânge.

Citeste si: "Criza economică de acum nu seamănă cu nimic din ce am văzut în ultima sută de ani”. Interviu cu purtatorul de cuvant BNR, Dan Suciu

Cât de sigur este să donezi sânge în această perioadă?

Pentru a lămuri această nedumerire, Ministerul Sănătății a venit cu precizări legate de donarea de sânge în timpul epidemiei de coronavirus.

Citeste si: Care este diferența dintre gripă, alergie și coronavirus

Autoritățile au explicat că cei interesați să doneze sânge pot face în continuare aces lucru în centrele de transfuzie, având în vedere că au fost luate toate măsurile astfel încât sănătatea donatorilor să nu fie pusă în pericol.

"La nivelul centrelor de transfuzie s-au luat măsuri suplimentare pentru siguranța donatorilor, a personalului centrelor și a persoanelor la care vor ajunge produsele sanguine. Există consens la nivel internațional asupra siguranței transfuziilor sanguine în circumstanțele actuale ale pandemiei cu noul coronavirus.

În toate centrele de donare din țară există un punct de triere unde se măsoară temperatura, se investighează istoricul de călătorie, posibilul contact cu persoane infectate și posibilele simptome ale infecției.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Donatorii primesc măști, se supraveghează dezinfecția riguroasă a mâinilor, se dezinfectează regulat spațiile de donare și se asigură distanțarea optimă a donatorilor. Nevoia

de sânge nu se oprește odată cu declanșarea pandemiei de coronavirus. Este foarte important ca activitatea de donare de sânge să continue! Dacă nu ați călătorit în afara țării în ultimele 28 de zile, nu ați intrat în contact cu persoane infectate și nu prezentați simptome specifice infecției cu coronavirus, vă rugăm să donați sânge.

 Există posibilitatea programării de la distanță pentru donarea de sânge, telefonic, prin email sau prin intermediul unor aplicații mobile precum Donorium.

Donează sânge! Generozitatea ta poate salva viețile altor oameni.", se arată în postarea publicată pe pagina de facebook a Ministerului Sănătății.

Ținând cont de aceste precizări, deși în România a fost instituită starea de urgență din cauza coronavirusului, oamenii pot dona în continuare sânge, atât timp cât îndeplinesc condițiile impuse de autorități.

Citeste si: Noul coronavirus nu a fost creat în laborator, arată un nou studiu

 


Alexandra nu vede cu ochi buni apropierile dintre Gagea și Virginia, așa că reacționează. Andreea Mantea a întrebat-o dacă este geloasă pe cei doi, însă concurenta de la „Casa iubirii” neagă cu vehemență.