Cât de util și de necesar este un purificator în zilele noastre

Author: Alina Petre

Rapoartele emise de Organizația Mondială a Sănătății indică un număr extrem de mare de oameni care respiră un aer încărcat cu particule poluante. Chiar și orașe pe care le considerăm “la munte”, cu aer curat, sunt afectate de trafic crescut, mase de aer încărcate de poluanți sau alte surse de poluare. Adevăratul pericol vine însă din interiorul locuinței, acolo unde sursele de poluare cresc odată cu “modernizarea” noastră ca societate.

Analizele făcute de diverse instituții guvernamentale indică o cifră de peste 7 milioane de oameni care mor anual din cauza problemelor de sănătate cauzate de aerul poluat. Calitatea aerului din locuințe sau de la locul de muncă poate să fie afectată de foarte multe particule poluante la care nici nu ne gândim.

Pentru purificarea aerului din interior poți apela la mai multe metode, amintind aici de folosirea anumitor plante cum ar fi Palmierul Areca, Palmierul Bambus sau Ficusul, folosirea lămpilor cu cristale care ionizează aerul sau a uleiurilor esențiale.

Cea mai eficientă soluție este dovedită a fi însă folosirea unor aparate dedicate, cu filtre și alte sisteme special concepute pentru a filtra aerul. Acestea sunt purificatoarele de aer, aparate care sunt dezvoltate de companii specializate în tratarea aerului. O astfel de companie, românească, este AlecoAir, cu un portofoliu foarte diversificat de purificatoare de la cele mai simple, proiectate pentru camere mici, până la aparate profesionale cu filtre de înaltă performanță de tip H14 ce pot capta virusuri sau bacterii.

Ce înseamnă un purificator performant?

Un purificator performant încorporează mai multe sisteme de filtrare. Putem da aici ca exemplu modelul P40 SMART de la AlecoAir. Acesta este dotat cu un filtru TRUE HEPA H13 cu o eficiență de 99.97% pentru particule de 0.3 microni, Filtru de Carbon Activ pentru eliminarea mirosurilor neplăcute și captarea poluanților TVOC, Ionizare și lampă UV-C pentru sterilizarea aerului și distrugerea virusurilor.

Evident, astfel de aparate pot avea și alte funcții care țin de confortul utilizatorului cum ar fi timer, conectare WiFi, control prin aplicație, display cu oferirea diverșilor parametri măsurați.

Trebuie reținut faptul că filtrele sunt consumabile și trebuie schimbate la un interval de 6-12 luni. Acestea au o mare capacitate de a reține particule poluante și dacă nu sunt înlocuite la timp, în interiorul lor se dezvoltă virusuri și bacterii, care ar putea ajunge înapoi în aerul din încăpere.

Un purificator este binevenit în numeroase situații. Chiar dacă nu locuiești într-un oraș poluat, în casă aerul poate fi încărcat cu formaldehide, praf format din haine, păr de animale, praf de hârtie din bibliotecă, particule de tuș de la imprimantă, particule de detergent de la produsele de curățenie și lista poate continua.

Un aer purificat te va ajuta, în primul rând, să respiri mai ușor și apoi să te odihnești mai bine, atenuează simptomele alergiilor sezoniere sau la praful din casă, îți protejează sistemul respirator și, nu în ultimul rând, te ajută să fii mai energic și să ai o stare generală mult mai bună.

Un purificator poate fi comandat din magazinul online alecoair.ro, cel mai mare magazin online dedicat dispozitivelor pentru tratarea aerului. Tot aici poți găsi multe alte aparate foarte utile cum ar fi: dezumidificatoare, umidificatoare, senzori Smart Home, aparate de aer condiționat portabile, aeroterme, convectoare sau panouri cu infraroșu.

 


Pe măsură ce toamna își face simțită prezența, România se confruntă cu una dintre cele mai grave crize agricole din ultimii ani. O zonă grav afectată este Câmpia Bărăganului, mai exact zona Amara.