Cat doarme un bebelus pe zi?

Autor: O.P.

Stiati ca de-a lungul vietii, pana la varsta de doi ani, majoritatea copiilor petrec mai mult timp dormind decat treji? In mod clar, somnul joaca un rol extrem de important in viata copilului tau - chiar si dupa primul an de viata! Gestionarea somnului unui nou-nascut este una dintre cele mai dificile sarcini. Micutii nu sunt obisnuiti cu programul sau ritmul unei zile obisnuite. Din acest motiv, este posibil sa nu doarma la orele corespunzatoare.

Dar cum ar trebui sa arate somnul bebelusului tau? Cat de mult trebuie sa doarma? Exista consecinte atunci cand cel mic doarme mai mult sau prea putin? Cum il puteti ajuta sa doarma? Vom raspunde la toate aceste intrebari si altele!

Cat timp dorm bebelusii de obicei?

Expertii recomanda ca nou-nascutii sa doarma 14-17 ore pe zi. Cu toate acestea, acest interval de timp variaza foarte mult. Unii copii pot dormi doar 11 ore, in timp ce altii vor dormi pana la 19 ore pe zi. Acestia au tendinta de a dormi mai mult sau mai putin decat de obicei atunci cand sunt bolnavi sau se confrunta cu o perturbare in rutinele lor obisnuite.

Majoritatea bebelusilor dorm in reprize de 30–45 minute pana la 3 - 4 ore, iar perioadele in care sunt treji nu depasesc mai mult de 3 ore consecutive. In primele doua saptamani, este comun ca micutul tau sa se trezeasca pentru a fi hranit ca mai apoi sa se intoarca imediat la somn.

Pe masura ce creste, sugarul incepe sa dezvolte un program. In cele din urma incep sa doarma noaptea, desi s-ar putea sa se trezeasca de mai multe ori pentru a se hrani. Majoritatea bebelusilor nu au un program de somn regulat pana la varsta de aproximativ 6 luni. Chiar si atunci, exista o variatie semnificativa de la copil la copil.

 

Doarme prea mult?

Un copil care doarme ocazional mai mult decat de obicei nu este un motiv de ingrijorare decat daca exista alte simptome. Unele dintre cele mai frecvente motive pentru care un bebelus sanatos doarme mai mult decat de obicei includ:

are o boala minora, cum ar fi o raceala

primeste imunizari

insuficient somn de calitate din cauza unei infectii respiratorii care ingreuneaza respiratia

nu primeste suficienta hrana

are icter

In cazuri foarte rare, copilul poate avea o afectiune medicala care il determina sa doarma prea mult. Tulburarile de respiratie si de inima pot afecta somnul, iar bebelusii prematuri au adesea rutini diferite de somn fata de cei nascuti la timp.

 

Doarme prea putin?

in primele sase luni de viata, este normal ca micutul sa se trezeasca in mod regulat noaptea. Bebelusul tau va avea nevoie de tine in timpul noptii cel mai des pentru a-l hrani si schimba de scutec. Iata cateva motive comune pentru care unora dintre bebelusi le place mai de graba “viata de noapte”:

dorm bine in timpul zilei, dar sunt treji si ocupati in timpul noptii

se trezesc des, flamanzi si gata sa-si umple burtica

au colici

le creste dentitia

sunt constipati

au o raceala sau alergii

au nevoie de atentia parintilor

Daca te preocupa in mod constant faptul ca nu doarme suficient, poate fi o idee buna sa urmaresti somnul celui mic timp de o saptamana. Acest lucru te va ajuta sa obtii o imagine clara asupra cantitatii de somn primita.

 

Cum sa-l ajuti pe micut sa adoarma mai usor?

  1. Invata-l diferenta dintre zi si noapte: daca ai un copil care pare sa doarma foarte mult in timpul zilei, dar este mai mereu treaz atunci cand vine ora de culcare, ar putea fi un semn ca pentru el ziua si noaptea sunt acelasi lucru. Urmand o rutina constanta inainte de culcare il vei ajuta sa inteleaga cand vine timpul pentru somn.
  2. Cultiva o rutina constanta inaintea timpului de culcare care sa se compuna din: hranire, imbaiere, infasat, leganat si in cele din urma continuarea somnului.
  3. Creeaza un mediu calm si linistitor: adauga pe fundal zgomot alb, trage perdelele astfel incat acestea sa blocheze lumina, mentine temperatura camerei confortabila. Nu neglija confortul celui mic din timpul somnului, foloseste o saltea speciala care iti va ajuta copilul sa se odihneasca mai bine. Vezi mai multe modele de saltea bebelusi de aici.
  4. Dezvolta obiceiuri sanatoase de somn: pune copilul sa doarma atunci cand se afla intr-o stare somnolenta, dar sa fie inca treaz. Acest sfat este crucial pentru a-ti ajuta copilul sa invete obiceiuri bune de somn incepand cu aproximativ 3,5 - 4 luni.

 

Cand sa vezi un doctor?

Daca bebelusul respira zgomotos sau pare ca se sufoca, ar trebui sa te adresezi unui medic. Cand aveti indoieli cu privire la starea de sanatate a celui mic, consultati medicul. Doar un medic poate diagnostica motivul exact din cauza caruia nou-nascutul doarme prea mult sau prea putin. In multe cazuri, medicul pediatru poate fi capabil sa evalueze problema direct la telefon.