Foarte multe persoane se confruntă cu astenia de primăvară, care poate aduce cu ea dureri îngrozitoare de cap, oboseală și anxietate. Dacă vă doriți să scăpați de acestea, trebuie să vă schimbați puțin și stilul de viață, motiv pentru care este important să consumați alimente bogate în nutrienți.
Cât durează astenia de primăvară și cum putem trece mai ușor peste ea
De obicei, astenia de primăvară nu durează foarte mult, ci între două și trei săptămâni.
Dacă vă doriți să scăpați de acestea, trebuie să vă schimbați puțin și stilul de viață, motiv pentru care este important să consumați alimente bogate în nutrienți. Iată ce poți mânca în această perioadă!
Spanac
Este o sursă bogată de vitamine, minerale, fibre și proteine.
Pe lângă vitamina C, spanacul conține și alte vitamine importante, cum ar fi A, K și acid folic. Vitamina A este crucială pentru menținerea sănătății vederii, în timp ce vitamina K contribuie la coagularea normală a sângelui.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Citește și: Dieta de primăvară te ajută să îți detoxifiezi organismul: Iată ce trebuie să mănânci
Ciocolata neagră
Conform cercetărilor, consumul zilnic de 45 de grame de ciocolată neagră pe o perioadă de două luni poate fi eficient în combaterea oboselii cronice.
Polifenolii prezenți în ciocolată contribuie la stimularea producției de serotonină, ceea ce duce la îmbunătățirea stării de spirit și reducerea senzației de oboseală.
Ceaiul
Este bogat în L-teanină, un aminoacid recunoscut pentru capacitatea sa de a combate astenia de primăvară.
Cerealele integrale
Carbohidrații din cerealele integrale joacă un rol esențial în creșterea nivelului de energie în organism și în combaterea asteniei de primăvară.
Citește și: De ce apare astenia de primăvară și cum o putem trata?
Simptomele asteniei de primăvară
- iritabilitate și schimbări de dispoziție
- pierderea poftei de mâncare
- oboseala și somnolența pe timpul zilei
- tristețe fără o cauză concretă
- scăderea libidoului
- dureri de cap
- dificultate de concentrare
- afectarea memoriei
Cum se poate face față asteniei
O dieta bogată în fructe și legume ce aduc un aport important de vitamine, minerale și alti nutrienți. În caz de deficiențe, este importantă corectarea lor prin administrarea de suplimente alimentare, deoarece o serie de carențe pot genera ca simptome oboseala (deficit de fier, de vitamine din complexul B, deficit de calciu, de magneziu sau de vitamina D)
Un orar al meselor bine stabilit ajută la evitarea fluctuației glucozei din sânge
Respectarea celor opt ore de somn pe noapte ajută la reglarea sistemului nervos și la refacerea fizică a organismului.
Menținerea corpului hidratat prin aport de lichide, sucuri naturale (în cantitate limitata datorită conținutului foarte mare de zaharuri), ceaiuri.
Practicarea unui sport sau activității fizice moderate cel puțin 30 minute pe zi ajută la producerea serotoninei și dopaminei, doi hormoni cu funcție importantă în stabilirea stării de bine