Postul Crăciunului 2022. Cât durează, în ce zile au credincioșii dezlegare la pește și ce nu e bine să facă în această perioadă

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 08 aug 2023, 02:35

Postul Crăciunului 2022 începe pe 15 noiembrie 

Sursa: pexels

Postul Crăciunului 2022 începe pe data de 15 noiembrie. Iată cât durează Postul Crăciunului în 2022, când se face dezlegare la pește, dar și ce lucruri sunt interizse în perioada de post.

Postul Crăciunului 2022 îi pregătește pe credincioși pentru a întâmpina sărbătoarea Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos. Iată când începe, de fapt, Postul Crăciunului 2022, cât durează, dar și care sunt zilele cu dezlegare la pește în perioada de post.

Postul Crăciunului 2022. Când începe și cât durează Postul Nașterii Domnului? 

Creștinii ortodocși intră în Postul Crăciunului pe data de 15 noiembrie 2022.

Este unul dintre posturile importante de peste an și pe care credincioșii îl respectă pentru a se pregăti trupește și sufletește pentru Nașterea Domnului, sărbătorită pe 25 decembrie.

Postul Crăciunului 2022 începe pe 15 noiembrie și durează 40 de zile. Astfel, prima zi din Postul Crăciunului este 15 noiembrie 2022, iar ultima este 24 decembrie. În cele 40 de zile de post, credincioșii trebuie să renunțe la alimentele de dulce și să fie mai buni, mai atenți cu cei din jurul lor și mai darnici. 

Postul Crăciunului 2022 durează 40 de zile și le amintește credincioșilor de postul pe care l-a ținut Moise de pe Muntele Sinai, în așteptarea cuvintelor pe care Dumnezeu le-a scris pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Cum Moise a ținut post 40 de zile, așa și creștinii ortodocși postesc timp de 40 de zile pentru a se curăța de păcate și a primi cu sufletul deschis minunea Nașterii Domnului.

Citeste si: Zile cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2022. Care sunt zilele de dezlegare în Postul Nașterii Domnului

Dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2022. În ce zile se mănâncă pește? 

Postul Crăciunului este unul dintre cele mai importante de peste an, însă comparativ cu Postul Paștelui, perioada de post de dinaintea Crăciunului este mai puțin strictă.

Astfel, în Postul Crăciunului 2022, credincioșii au mai multe zile în care pot mânca pește și preparate din pește, aceste zile fiind cunoscute sub denumirea de dezlegări la pește. Ce înseamnă, de fapt, că se face dezlegare la pește? Practic, deși în post sunt interzise alimentele de origine animală, în zilele cu dezlegare la pește credincioșii pot consuma carne și produse din pește, însă nu și alte preparate de dulce.

Citește și: De Sfântul Andrei 2022 îți poți afla ursitul. Ce ritualuri trebuie să parcurgă fetele și femeile pentru a-și afla alesul

În Postul Crăciunului 2022 se face dezlegare la pește în fiecare sâmbătă și duminică, dar și cu ocazia sărbătorilor importante. Iată care sunt zilele în care se mănâncă pește:

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

  • 21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică
  • 26 si 27 noiembrie
  • 30 noiembrie: Sfântul Apostol Andrei
  • 3 și 4 decembrie
  • 5 decembrie: Sfântul Sava cel Sfințit 
  • 6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae 
  • 10-11 decembrie 
  • 12 decembrie: Sfântul Ierarh Spiridon 
  • 13 decembrie: Sfântul Ierarh Dosoftei
  • 17 si 18 decembrie

Tot în perioada de post, credincioșii mai au și dezlegare la ulei și vin în zilele de marți și joi, iar dacă se întâmplă ca în aceste zile să fie vreo sărbătoare importantă, atunci se face dezlegare și la pește.

Miercurea și vinerea sunt zilele de post aspru, însă dacă în aceste zile pică sărbători importante, atunci se face dezlegare la untdelemn, vin și pește.

Citește și: Calendar Ortodox 15 noiembrie 2022: Ce sărbătoare e în prima zi din Postul Crăciunului 2022. Rugăciunea pentru ajutor și sănătate care se citește la începutul Postului Nașterii Domnului

Ce nu e bine să faci în Postul Crăciunului 2022? Lucrurile care sunt strict interzise 

Postul Crăciunului 2022 reprezintă o perioadă de purificare, atât spirituală, cât și fizică. Credincioșii se roagă pentru iertarea păcatelor și pentru a fi feriți de rele și postesc pentru ca rugăciunile să le fie ascultate.

În Postul Crăciunului există mai multe lucruri pe care credincioșii nu au voie să le facă. În primul rând, nu este bine ca în perioada de post să fie consumate alimente de dulce. Pe lista alimentelor interzise în Postul Crăciunului 2022 se află ouăle, carnea, laptele, brânza, untul sau orice alt preparat care conține ingrediente de origine animală.

În post se spune că nu este bine să se consume alcool. În zilele cu dezlegare la ulei și vin, credincioșii pot consuma vin.

Nu este bine ca în Postul Crăciunului să fie organizate nunți, botezuri sau alte petreceri. Este o perioadă în care atenția credincioșilor ar trebui să se îndrepte către credință, iar aceste evenimente îi pot ademeni să renunțe la rigorile postului, să consume alimente de dulce sau alcool.

În Postul Crăciunului nu este bine să fie rostite cuvinte urâte, sunt interzise certurile și conflictele. Mai mult decât atât, aceasta este o perioadă în care credincioșii se pot împăca și le pot cere iertare celor cărora le-au greșit.

Ce rugăciune se spune în Postul Crăciunului 2022? 

„Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”, aceasta este rugăciunea care se spune în fiecare post, inclusiv în Postul Crăciunului 2022, potrivit doxologia.ro.

Citeste si: Când începe Postul Crăciunului 2022. Tradiții și obiceiuri pentru Postul Nașterii Domnului