Campaniile de vaccinare împotriva noului coronavirus sunt în desfășurare la nivel mondial, însă un detaliu a stârnit controverse și a fost intens dezbătut în spațiul public. Este vorba despre protecția pe care o oferă vaccinurile anti-Covid-19. Ce au arătat studiile?
Cât timp ne protejează vaccinurile de noul coronavirus?
Specialiștii în sănătate consideră ca vaccinarea reprezintă un pas important care poate duce la sfârșitul pandemiei de coronavirus. Din acest motiv, oamenii sunt îndemnați să se vaccineze pentru a reduce semnificativ riscul de îmbolnăvire cu COVID-19.
În ultima perioadă, cercetătorii au făcut mai multe teste pentru a vedea cât timp durează protecția oferită de vaccinurile anti-Covid-19. Astfel, majoritatea studiilor au arătat că cei care se vaccinează ar dezvolta anticorpi care să dureze până la 1 an de la momentul vaccinării. Cu toate acestea, surse din interiorul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) atrag atenția că este nevoie de studii amănunțite pentru a obține date exacte, informații pe baza cărora se va lua o decizie în legătură cu numărul dozelor de vaccin care ar trebui administrate pentru a obține protecție maximă.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Citeste si: Vaccinuri anti-COVID contrafăcute, ajunse în Europa! Unde s-au descoperit serurile Pfizer false
"Nu știm cu precizie, dar avem date referitoare la răspunsul imun care arată modul în care anticorpii se păstrează până cel puțin 6 luni. Și pe baza modului în care aceștia se reduc în timp, se poate deduce că o protecție de până la un an este absolut posibilă. Variabila privind durata protecției este o combinație a cantității de anticorpi, a memoriei imune, dar și a felului în care afectează variantele.
Dacă apar noi variante foarte îndepărtate de virusul de bază trebuie evident luate în considerare. Până în prezent, mi se pare că pot spune că aceste vaccinuri au potențialul de a acoperi semnificativ variantele care circulă și pe baza datelor preliminare, probabil că vor fi eficiente cel puțin un an. Punând toate aceste informații la un loc, vom înțelege mai bine când va fi momentul potrivit să facem a treia doză."
În următoarea perioadă, studiile din Israel, Marea Britanie și SUA vor oferi mai multe detalii în legătură cu acest subiect.
Citeste si: Cât timp rezistă de fapt anticorpii, după ce te vindeci de COVID? Ce spun noile studii