Începând cu 1 ianuarie 2025, ajutorul de înmormântare a fost majorat. Suma de bani este oferită de către Casa Națională de Pensii Publice pentru ca rudele celui decedată să poată acoperi cheltuielile cu înmormântarea. Despre ce sumă de bani este vorba?
Ajutorul de înmormântare a fost majorat de la 1 ianuarie 2025
Potrivit romaniatv.net. odată cu modificarea salariului minim pe economie, a fost modificat și punctul de referință, iar de acesta depinde foarte multe ajutoare de la stat.
Ajutorul de deces pentru persoanele asigurate este de 8.354
Cum poate fi obținut ajutorul de înmormântare în doar trei zile?
Ajutorul de înmormântare 2025 se acordă doar la cerere în baza certificatului de deces și a altor documente, unei singure persoane care demonstrează că a suportat toate cheltuielile care țin de deces (înmormântare, coroane, colivă etc.).
Scopul acestui ajutor de înmormântare este de a sprijini financiar familia celui decedat care se confruntă cu cheltuielile, deloc de neglijat, cu înmormântarea.
Se știe faptul că valoarea acestei subvenții oferite de stat se stabilește în fiecare an în funcție de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat și nu are voie să fie mai mică decât valoarea câștigului salarial mediu brut.
Ajutorul de deces poate fi achitat în termen de trei zile lucrătoare de la depunerea cererii, iar plata se face către:
- Un membru al familiei, în cazul decesului unui pensionar, de către casa teritorială de pensii
- Către un membru al familiei, în cazul unui șomer, de către instituția care gestionează bugetul asigurărilor pentru șomaj.
De ce acte aveți nevoie pentru a putea intra în posesia banilor?
Cei care vor să intre în posesia ajutorului de înmormântare, au nevoie de următoarele acte:
- Cerere tip pentru acordarea ajutorului
- Certificatul de deces
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Veste rea pentru pensionarele cu venit de 2.000 de lei. Ce vor avea de plătit mai mult din 2025
- Actul de identitate al persoanei care solicită ajutorul
- Actele de stare civilă a solicitantului
- Dovada plății și a cheltuielilor
- Adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că persoana decedată era asigurat in sistemul public de pensii la data decesului, daca e cazul.
- Adeverință care să dovedească că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta de 18 – 26 de ani urma o formă de învăţământ organizată potrivit legii, daca e cazul;
- În cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani: act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia (după caz);
- Acte care atestă calitatea de tutore/curator, daca e cazul.
Potrivit Legii 9/2023 toate actele trebuie prezentate în original, nu copie!
Cine este considerat membru al familiei?
Din punct de vedere legal, membru al familiei este considerat:
- soțul sau soția
- copiii proprii, copiii adoptați, copiii aflați în plasament familial sau cei încredințați spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani. Sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, cel mult la vârsta de 26 de ani. Precum şi copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă şi-au pierdut capacitatea de muncă pana la vârsta de 18, respectiv 26 de ani;
- părinții (bunicii) unuia dintre soți.
Începând din luna septembrie, va fi acordat ajutorul de deces și în cazul persoanei care, în ultimele șase luni anterioare decesului, a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, indiferent de stagiul de cotizare realizat în respectiva perioadă.
De asemenea, o noutate venită odată cu Legea 360/2023 este posibilitatea ca ajutorul de deces să se acorde, din septembrie 2024, „ și în cazul decesului persoanei aflate în timpul concediului pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, iar în cazul copilului cu handicap până la 3 ani, respectiv până la 7 ani, sau al unui membru de familie al acestuia, dacă, anterior intrării în concediu, persoana în cauză era asigurată obligatoriu (…)”.
Dovada că cel decedat nu era asigurat sau pensionar se va face cu ajutorul unei declarații pe propria răspundere a celui care urmează să solicite ajutorul.