Cât va fi ajutorul pentru plata facturilor la energia electrică și când urmează să fie acordat? Cine sunt beneficiarii

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 22 aug 2023, 00:50

Ajutorul pentru energia electrică, în valoare de 1.400 de lei se va acorda în două tranșe în 2023.

Sursa: https://www.pexels.com/

Cine va beneficia de ajutorul la energia electrică, acordat de stat?

Potrivit g4media.ro, ajutorul pentru energia electrică se va acorda în două tranșe în 2023.

Care este valoarea ajutorului pentru plata facturilor la energia electrică

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că prețurile finale pentru români la energie nu au fost modificate, indiferent câte modificări legislative au fost în 2022, precizând că nimeni nu va plăti în țara noastră mai mult de 1,3 lei pentru energia electrică.

Ajutorul social pentru energia electrică va fi de 1400 de lei și se va acorda în două tranșe, în 2023.

Conform purtătorului de cuvânt Ionuț Stroe, va fi vorba de un ajutor de 700 de lei pentru plata facturilor la energie, atât pentru anul 2022 cât și pentru 2023.

Citește și: Ajutor financiar pentru plata facturilor la energie în valoare totală de 1400 de lei. Banii se acordă în două tranșe în 2023

Ministrul Finanțelor, Virgil Popescu, a fost întrebat despre ce ar trebui să știe românii legat de facturile lor la energie, iar acesta a declarat că: “Prețurile finale pentru români nu au fost modificate, indiferent câte modificări legislative au suferit ordonanțele de la începutul anului până acum. Au fost patru ordonanțe de urgență, cu modificări în Parlament. Evident, Parlamentul şi-a pus şi el amprenta asupra acestor ordonanțe, dar prețurile sunt foarte clare.

Avem trei tranșe de consum: până în 100 de kilowați, vorbim de acel tarif social de 68 de bani, între 100 şi 300 de kilowați, primii 255 de kilowați sunt 80 de bani, următorii până în 300 de kilowați vor fi, cu modificările în Parlament pe care le vom face, 1,3 lei. S-a luat această decizie în coaliție. Peste 300 de kilowați, toată cantitatea, 1,3 lei. Modificarea pe care o vom face în Parlament va fi că înlocuim prețul din contract cu 1,3 lei.
Practic nimeni nu va plăti mai mult în România de 1,3 lei”.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Totodată, acesta a mai explicat și care vor fi prețurile pentru IMM-uri la energie “Pentru industrie, vorbim de întreprinderile mici şi mijlocii şi vorbim de un leu pentru 85% din consum. De ce 85%?  Ca să stimulăm, să avem o reducere de consum şi pentru restul de 15%, după modificările în Parlament, prețul va fi 1,30 lei.

Instituțiile publice, la fel, primăriile, la fel, spitalele, la fel. Practic, pe aceste tarife vor intra majoritatea instituțiilor publice şi vor intra IMM-urile. În afara acestora,  pe modificările în Parlament, vorbim de companiile de utilități publice, aeroporturi, instituțiile subordonate autorităților publice locale, indiferent de forma de organizare şi mai avem tariful de 1, 30 pentru marea industrie. Acestea vor fi tarifele de după modificările care vor fi luate în Parlament, probabil cu promulgare cu tot de la 1 ianuarie 2023”.

Cine va primi ajutorul pentru energie

Conform lui Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, Guvernul va emite o Ordonanță de Urgență în ceea ce primește ajutoarele sociale acordate românilor cu venituri mici.

Citește și: Marcel Ciolacu a anunțat noul tarif la energia electrică. Cu cât vor fi taxați românii de la 1 ianuarie 2023

„Se va aproba un program din Fondul de coeziune la dispoziția României care vizează ajutoare pe zona energiei în cuantum de 700 de lei pentru sezonul rece, care cuprinde cele cinci luni în care consumul de energie este mai ridicat, noiembrie-martie. Pentru anul în curs suma va fi alocată şi va fi practic acordată beneficiarilor spre finalul lunii ianuarie, începutul lunii februarie. Iar pentru anul 2023, cei 700 de lei ajutor pentru energie vor fi alocați şi virați în luna septembrie” a mai afirmat acesta.

Măsură privind încălzirea vizează aproximativ 4 milioane beneficiari, iar cea cu 50 de euro undeva la 2,4 milioane. Întrebat cine va beneficia de ajutorul de 700 de lei Ionuț Stroe a precizat că: “Pentru cei 700 de lei, propunerea este ca plafonul de vârstă să scadă la 60 de ani, iar veniturile să îi cuprindă pe toți cei care au până în 2.000 lei. Să scadă vârsta la 60 de ani şi să crească veniturile”.