Cât este în prezent nivelul radiațiilor în Cernobîl. Au trecut 36 de ani de la cea mai gravă catastrofă nucleară civilă

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 26 ian 2023, 03:20

36 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl

Sursa: PixaBay

Astăzi se împlinesc 36 de ani de la cea mai gravă catastrofă nucleară civilă când reactorul 4 de la centrala nucleară de la Cernobîl a explodat, eliberând în atmosferă peste 190 de tone de substanţe radioactive. Cât este în prezent nivelul radiațiilor în Cernobîl, la 36 de ani de la cel mai grav accident nuclear. 

Au trecut 36 de ani de la cel mai grav accident nuclear- explozia de la Cernobîl, considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. Cât este în prezent nivelul radiațiilor în zona centralei nucleare din Cernobîl.

Au trecut 36 de ani de la catastrofa nucleară din Cernobîl

Au trecut 36 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl și nici până în prezent nu se poate spune cu exactitate care este numărul real al celor care au murit sau al celor care s-au imbolnăvit apoi ca urmare a expunerii la nivelul mare de radiații. 

Accidentul nuclear de la Cernobîl a fost un accident major în centrala nucleară, pe data de 26 aprilie 1986 la 01:23 noaptea, care s-a compus dintr-o explozie a centralei, urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare.

Centrala electrică se afla în apropiere de orașul Prîpeat‎‎, Ucraina. Acest dezastru este considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare.

Catastrofa nucleară de la Cernobîl
[Sursa: PixaBay]

Un nor de precipitații radioactive s-a îndreptat spre părțile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei și părțile estice ale Americii de Nord. Suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane. Circa 60 % din precipitațiile radioactive au căzut în Belarus, conform datelor post-sovietice oficiale. 

Deși au trecut 36 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl, e dificil de estimat un număr precis al victimelor produse în urma exploziei care a eliberat în atmosferă 190 de tone de substanţe radioactive și a dus nivelul radiațiilor la ordinul a 12 exabecquereli (-300 Mci). 

Citeste si: Decizia extremă luată de Elon Musk pentru ca centralele nucleare să fie repornite! Își pune sănătatea în pericol!

Numărul real al victimelor radiațiilor de la Cernobîl nu poate fi determinat cu exactitate deoarece secretizarea din timpul sovietic a îngreunat numărarea victimelor. Listele erau incomplete și ulterior autoritățile sovietice au interzis doctorilor citarea „radiație” din certificatele de deces, arată Wikipedia.  

Când și ce au aflat românii despre catastrofa nucleară și despre nivelul radiațiilor de la Cernobîl

Informații despre catastrofa nucleară și despre nivelul radiațiilor de la Cernobîl au apărut și în România într-o broșură intitulată „ Avaria de la centrala atomoelectrică de la Cernobîl – Relatari si informatii difuzate de mijloacele de informare în masă „ în iunie 1986 întocmită cu consultarea specialiştilor Comisiei de partid si de stat pentru supravegherea şi controlul calităţii mediului înconjurător de la acea vreme. 

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

„Staţiile internaţionale de control care urmaresc nivelul radiaţiilor în diferite regiuni ale lumii au constatat că norul radioactiv format după avarie s-a deplasat mai întâi spre vest-nord-vest, afectând Bielorusia, Polonia, Republicile Baltice şi Ţările scandinave, apoi, după schimbarea direcţiei vântului, a atins România, Ungaria, Austria, RFG, extinzându-se asupra întregii Europe, ajungând până în SUA, Canada şi Israel, conţinutul radioactiv reducându-se în funcţie de timp şi de distanţă.(…).

Atitudinea şi acţiunile României în contextul evenimentului de la Cernobâl şi al urmărilor acestuia au fost apreciate favorabil de numeroşii experţi care ne-au vizitat ţara (…). Iniţiativele operative şi prezenţa directă a şefului statului român, tovarăşul Nicolae Ceauşescu, la conducerea activităţii de limitare a contaminării radioactive şi de prevenire a efectelor acesteia (…) a produs o puternică impresie asupra observatorilor. S-au exprimat, totodată, deosebite elogii faţă de activitatea desfăşurată de tovarăşa academician doctor inginer Elena Ceauşescu, prim-viceprim-ministru al guvernului, preşedintele Consiliului Naţional al Ştiinţei şi Învăţământului, de organizare şi conducere nemijlocită a Comisiei de partid şi de stat pentru supravegherea şi controlul calităţii mediului înconjurător. (…)”, se preciza în broșura referitoare la catastrofa nucleară  și nivelul radiațiilor de la Cernobîl. 

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 62 de război. Oficialul rus Serghei Lavrov, declarații amenințătoare la adresa NATO

Cât este în prezent nivelul radiațiilor în zona centralei nucleare din Cernobîl 

În prezent nivelul radiațiilor de la Cernobîl este ridicat potrivit unui raport al Inspectoratului de Stat pentru Reglementare Nucleară din Ucraina.

Nivelul radiațiilor de la Cernobîl este ridicat
[Sursa: Twitter Verkhovna Rada of Ukrain]

„Datele sistemului automat de monitorizare a radiațiilor din zona de excludere, care sunt disponibile online, indică faptul că nivelurile de control ale dozei de radiații gamma (puncte roșii) au fost depășite cu o cantitate semnificativă”, se arată în raport.

O echipă a Autorității Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) va ajunge astăzi la Centrala Nucleară Cernobîl pentru a livra echipamente și pentru a face evaluări ale nivelurilor de radiații, potrivit  BBC.

Echipa de experți care va monitoriza nivelul radiațiilor de la Cernobîl
[Sursa: Twitter IAEA]

Echipa de experți trimisă va livra echipamente, va face evaluări ale nivelurilor de radiații și va ajuta la restabilirea sistemelor de protecție și monitorizare.