Cât este pensia specială a unui parlamentar, în 2024. Sumele au crescut față de anul trecut

Author: Denisa Irimia

Ce pensie ia un parlamentar 

Sursa: shutterstock

În 2024, Statul român va aloca peste 60 de milioane de lei pentru acoperirea pensiilor speciale ale foștilor parlamentari.

Această sumă va fi completată cu aproximativ 30 de milioane de lei, pentru perioada în care aceste pensii au fost suspendate în 2023.

Citește și: Cât câștigă un parlamentar român, în 2024. Pe lângă salariu mai sunt și alte beneficii

Ce prevede legea despre pensiile pentru parlamentari

Conform informațiilor oferite de Camera Deputaților bugetul estimat pentru plata indemnizațiilor pentru limită de vârstă, conform prevederilor Legii nr. 96/2006, privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicată, pentru anul 2024, este de 41,4 milioane lei.

„Bugetul estimat pentru plata indemnizaţiilor pentru limită de vârstă prevăzută de Legea nr. 96/2006, privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată, aferent anului 2024 este în sumă de 41.400 mii lei (n.r.- 41,4 milioane lei)”, arată Camera Deputaților, într-un răspuns pentru ziarul „Adevărul”.

La Senatul României, suma alocată pentru plata pensiilor speciale se ridică la 22,8 milioane de lei.

Astfel, suma totală de 64,2 milioane lei este necesară pentru acoperirea veniturilor pe care cele două camere parlamentare nu au reușit să le elimine, în ciuda mai multor încercări anterioare.

În plus, atât Camera Deputaților, cât și Senatul, vor fi nevoite să achite și restanțele din 2023, adică sumele aferente perioadei iulie-decembrie, lunile în care pensiile speciale ale parlamentarilor au fost suspendate.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Anunț pentru pensionarele din țară. Cum arată calendarul pensiilor pentru luna decembrie

Citește și: De la 1 iulie salariul minim ar putea fi majorat: Guvernul va elimina netaxarea celor 200 de lei din salariu

Cat este pensia speciala a unui parlamentar
[Sursa: shutterstock]

Cât este pensia specială a unui parlamentar, în 2024

În luna decembrie 2019 Parlamentul a adoptat o lege pentru anularea tuturor pensiilor speciale ale civililor, inclusiv ale senatorilor și deputaților.

Cu toate acestea, decizia a fost contestată de Înalta Curte la Curtea Constituțională, deoarece printre pensiile speciale anulate se regăseau și cele ale magistraților.

Indemnizația minimă este de 1.958 de lei (suma brută), acordată unui parlamentar care a deținut un mandat scurt în legislatura 1990-1992.

Ce pensie ia un parlamentar care a avut un mandat scurt

Pe de altă parte, cea mai mare indemnizație este de 15.319 lei, pentru un parlamentar care a avut trei mandate (dintre care unul a fost de 49 de luni, pentru legislatura 1992-1996, nu de 48 de luni), urmată de sume de 15.213 lei, acordate pentru trei sau mai multe mandate (luându-se în considerare 144 de luni).

Este important de spus că un fost parlamentar beneficiază de o pensie specială de cel puțin 2.000 de lei lunar pentru un mandat de patru ani, în timp ce un cetățean obișnuit primește, în medie, 1.373 de lei lunar după 35 de ani de muncă.

Printre cei avantajați de sistemul implementat încă din 2016 se află foști premieri, miniștri și alți lideri politici. Aceștia au reușit deja, în 2021, să-și protejeze aceste privilegii și speră să obțină aceeași protecție și după decizia de abrogare care va fi luată în legislativ la începutul acestei săptămâni.

Acum șapte ani, peste 600 de foști deputați și senatori care au activat în legislaturile 1990-2016 au depus cereri pentru obținerea pensiilor speciale la secretariatele Camerei Deputaților și Senatului. În prezent, numărul acestora a crescut, iar în fiecare an se înregistrează noi cereri pentru indemnizațiile de limită de vârstă.