De Paște, cel mai comun aliment consumat este oul fiert, fără ele fiind imposibil să ai o masă pascală. Până și clasicele ouă au ajuns să coste foarte mult în magazine, având în vedere că suntem în perioada sărbătorilor.
Cât îi va costa pe români o masă de Paște în 2023
La ferme, un ou se vinde cu 65 de bani.
Într-o lună normală, un român mănâncă, în medie, 21 de ouă, dar media crește la 30 de ouă de Paște.
„Să ştiţi că au început de pe acum. Se uită, întreabă termenul. Să spunem că aproximativ se dublează. De joi, vineri, sâmbătă încep aglomeraţiile”, a spus o vânzătoare de ouă.
Citește și: Cum poți să vopsești ouăle într-un mod cât mai natural, fără vopsea din comerț
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
„Eu cam 60 de ouă cumpăr de obicei. Într-o lună obişnuită, cam 20”, a delcarat o clientă.
„1,50 lei, 2 lei, 2,50 lei. Depinde cum găseşti. (n.r. Anul trecut era) 60 de bani, 80 de bani, până într-un leu erau cele mai frumoase” , mai declară o femeie.
„La poarta fermei, preţul mediu pentru un ou este cel mult 60 de bani. De ce aparte pe piaţă între 1,10 şi 1,50 ar trebui întrebaţi comercianţii. Eu cred că e şi o speculă la mijloc. În ultima perioadă, Consiliul Concurenţei face verificări în sensul ăsta”, a spus Dragoș Frumosu, președintele Sindalimenta.
Câte ouă ai voie să mănânci de Paște
În ciuda faptului că vin sărbătorile pascale, medicii recomandă să fim atenți la consumul excesiv de ouă, deoarece poate fi dăunător.
„Eu recomand cam 2-3 ouă pe săptămână. Orice aliment, oricât ar fi de sănătos, dacă e consumat în exces devine nociv. Pot da indigestie, pot da probleme gastrointestinale”, a declarat medicul nutriționist Oana Dumitrache.
Citește și: Paște 2022. Rugăciunea din Sâmbăta Mare. Ce trebuie să rostim în ziua îngropării Mântuitorului
Conform datelor puse la dispoziție de Ministerul Agriculturii, România dispune de aproape 37 de milioane de găini care fac ouă.
Asta înseamnă că producția internă de ouă ne ajunge pentru necesarul oamenilor.