Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a transmis că indexarea acestora, așteptată de milioane de români, rămâne incertă. Motivul? Ordonanța „trenuleț” a amânat aplicarea mecanismului prevăzut de lege.
Ce prevede legea despre indexarea pensiilor?
Daniel Baciu a explicat că indexarea pensiilor este reglementată clar prin articolul 83 din legea pensiilor, însă aplicarea acestuia a fost prorogată.
Practic, fără un nou act normativ, indexarea pensiilor rămâne suspendată, iar data reluării acestui proces nu poate fi stabilită în prezent.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
„Indexarea este prevăzută clar în lege. Aș vrea să fiu foarte clar- articolul 83 este mecanismul de indexare. După cum bine știți, acest articol a fost prorogat până la o dată ulterioară, până când avem alt act normativ care să statueze acest mecanism de indexare care este prevăzut în lege. Deocamdată suntem încă sub efectul Ordonanței „trenuleț”, a spus șeful Casei de Pensii pentru Realitatea Plus.
Deși indexarea pensiilor este amânată, șeful Casei de Pensii a anunțat că se pregătesc ajutoare financiare pentru pensionarii cu venituri mici, un model aplicat și în 2023. Aceste ajutoare ar putea viza pensionarii care au pensii de 2.000 sau 3.000 de lei, sumele fiind acordate sub forma unor tranșe fixe.
„Cu privire la acele ajutoare punctuale de care spuneți, vreau să vă aduc aminte că acest lucru s-a mai întâmplat și în 2023 exact țintit asupra persoanelor vulnerabile. Aici vorbim de niște tranșe de pensii de 2 mii, 3 mii de lei în sumă fixă, dacă se va lua decizia să se acorde și în 2025”, a mai punctat acesta.
Pensionarii trebuie să aștepte deocamdată o decizie oficială privind indexarea pensiilor sau noi ajutoare financiare.