Cât orez se pune la un kilogram de carne pentru sarmale. Secretul gospodinelor din Moldova pentru cele mai bune sarmale de Crăciun

Autor: Bianca Vidoi

Sarmale de Crăciun

Sursa: freepik

Gospodinele încep pregătirile pentru masa de Crăciun, iar sarmalele nu pot lipsi din meniul de sărbătoare. Iată cât orez se pune la un kilogram de carne pentru sarmale.

Sarmalele nu pot lipsi de pe masa de Crăciun, iar gospodinele caută rețeta perfectă pentru acest preparat tradițional românesc. Pentru a prepara cele mai bune sarmale de Crăciun trebuie să știm care este cantitatea de orez necesară pentru un kilogram de carne, astfel încât structura unei sarmale să se păstreze și gustul să fie divin.

Cât orez se pune la un kilogram de carne pentru sarmale

5 zile ne mai despart de ziua magică de Crăciun, iar gospodinele fac ultimele pregătiri pentru masa festivă. Masa de Crăciun reprezintă un moment important pentru familiile din România, luând cina împreună, bucurându-se de toate preparatele tradiționale. Sarmalele sunt pe lista celor mai apreciate preparate de Crăciun, iar gospodinele caută deja ultimele detalii pentru rețeta perfectă de sarmale.

Pentru a ne bucura de sarmale perfecte, care să nu fie nici prea tari, dar nici prea moi, trebuie să știm care este cantitatea de orez pe care trebuie să o punem la un kilogram

de carne pentru sarmale. Bucătarii recomandă ca pentru fiecare kilogram de sarmale să adăugăm 100 de grame de orez. Această regulă este cunoscută de bucătari drept „regula lui 10%”, astfel la un kilogram de carne punem 100 de grame de orez, la 2 kilograme de carne punem 200 de grame de orez, 10% din cantitatea de carne, potrivit bzi.ro.

Secretul gospodinelor din Moldova pentru cele mai bune sarmale de Crăciun

Gospodinele din Moldova folosesc o rețetă specială pentru prepararea sarmalelor de Crăciun. Pentru aceasta avem nevoie de un kilogram de carne tocată de porc și de vită, 100 de grame de orez, 3-4 kilograme de varză acră, ceapă, ulei pentru prăjit, costiță afumată, 3-4 linguri de bulion, câteva frunze de dafin, cimbru, mărar, sare și piper. 

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Majorare a pensiei pentru o anumită categorie de pensionari! Află cine urmează să aibă pensia mărită de la 1 ianuarie 2025

Pentru a prepara sarmalele de Crăciun trebuie să curățăm foarte bine varza acră, astfel vom scoate frunzele exterioare și cotoarele și vom alege foile pe care le umplem cu carnea. Dacă varza este prea sărată, atunci trebuie să o spălăm în apă călduță de mai multe ori, până ajunge la un gust plăcut.

Putem astfel să tocăm ceapa mărunt, după care se pune la călit în puțin ulei, la foc mic până în momentul în care se rumenește puțin.

Ulterior putem adăuga și orezul spălat. Amestecăm continuu timp de două minute pentru a nu se lipi de fundul oalei. Într-o altă oală mare punem carnea tocată, peste care adăugăm ceapa și orezul, piperul măcinat, cimbrul uscat, mărarul tocat și o ceșcuță de apă rece. 

Apa rece se adaugă pentru a menține carnea fragedă. Pentru un aspect și un gust desăvârșit, putem pune sarmalele la fiert într-o oală de lut, la fundul căreia punem câteva frunze de varză acră.

După putem așeza sarmalele pe frunzele acre de varză, iar între straturile de sarmale putem să punem afumătură.

Citește și: Rețetă de sarmale pentru Crăciun: Cât timp trebuie lăsate la fiert?

Atunci când am așezat toate sarmalele în oala de lut putem pune sucul de roșii și apă până acoperim sarmalele. Pe deasupra se pun câteva frunze de dafin și acoperim oala cu o farfurie, ca să se fiarbă uniform toate sarmalele. Sarmalele vor fi lăsate la fiert aproximativ 3 ore la foc mare, până dau în clocot, după care le mai lăsăm 40 de minute la un foc mai mic.