ANAF monitorizează activitățile financiare ale românilor, ceea ce înseamnă și retragerile de numerar de la bancomate. Cu toate că plata cu cardul este mult mai utilizată față de cea cu numerar, românii continuă să scoată bani de la bancomat. Este foarte important ca românii să nu depășească o anumită sumă de bani, astfel încât Fiscul să declanșeze o anchetă.
Sumele de bani care pot fi retrase la bancomat fără a atrage atenția autorităților
Cetățenii din România pot realiza retrageri de la bancomat între 3.000 de lei și 5.000 de lei pe zi, însă această sumă poate crește dacă facem o solicitare pentru mărirea limitei. Cu toate acestea, majoritatea băncilor din Spania, țara în care există mari comunități de români, au o limită bine stabilită, pe care oamenii nu trebuie să o depășească pentru a nu alarma Agenția Națională de Administrare Fiscală.
Băncile din Spania au impus o limită standard de 600 de euro pentru retragerile de numerar. Această sumă a fost stabilită astfel încât în cazul pierderii sau furtului cardului să nu se poată depăși suma de 600 de euro. Dacă suma cheltuită este mai mare de 600 de euro, atunci clienții trebuie să sune la bancă pentru a mări limita cardului.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Fiscul nu are o limită fixă pentru retragerile de la bancomat, însă sumele ce depășesc 1.000 de euro le atrag atenția autorităților. În momentul în care cleinții își doresc să retragă sau să depună o sumă care depășește 1.000 de euro, atunci băncile sunt obligate să solicite actul de identitate și detalii despre tranzacție.
ANAF poate declanșa o anchetă atunci când suma retasă de la bancomat este de peste 3.000
de euro. Clienții băncilor sunt sfătuiți să discute cu un angajat pentru a obține un document justificativ care poate fi prezentat autorităților în cazul în care este nevoie, potrivit romaniatv.net .De ce există limite la retragerea banilor de la bancomat
Retragerea sumelor mari de bani de la bancomat reprezintă un semn de avertizare pentru bănci, dar și pentru ANAF, deoarece poate indica o infracțiune financiară.
Deși aceste măsuri sunt impuse de bănci, prin intermediul unui simplu apel telefonic sau o deplasare la bancă se poate modifica limita impusă, la cererea clientului. Băncile au decis să impună anumite limite pentru a proteja fondurile, ținând cont că infracțiunile cibernetice sunt în creștere. Prin limitarea sumelor retrase sunt încurajate și plățile electronice, care sunt mai sigure și mai ușor de trasat.
Limitarea sumelor retrase de la bancomat ajută băncile să se asigure că dispun de resursele necesare pentru a acoperi retragerile clienților, în special în perioadele aglomerate ale anului. Cu ajutorul limitei impuse, băncile pot gestiona cererile de numerar, astfel încât să nu existe situații neplăcute în care sumele să nu fie suficiente, potrivit playtech.ro.