În cele ce urmează vom discuta despre cât poate câștiga un frizer pe lună în București și mai ales în ce condiții.
În ce condiții poți să practici meseria de frizer/barber.
În ultimi ani au ajuns la mare căutare job-urile care necesită muncă brută sau interacțiune om cu om, astfel ca jobul de frizer sau barber a ajuns să fie foarte căutat.
Astfel, dacă ești tentat să începi o carieră în frizerie, iată ce presupun primi pași.
Pentru început, ca să practici meseria trebuie să ai un certificat de calificare profesională dobândit în urma unui curs de frizerie, pe care îl poți susține la un centru de formare profesională. Ca să îți faci o idee de ce înseamnă un astfel de curs și pentru a decide care dintre centrele de formare profesională din orașul tău sunt cele mai ofertante pentru tine poți da o simplă căutare pe internet ca de exemplu „cursuri de frizerie București”.
În urma căutărilor vei observa că singura condiție de înscriere la un curs de frizerie, datorită legislației din România este absolvirea a minim 8 clase.
Tot în urma căutărilor de pe internet vei putea analiza și oferta tuturor cursurilor de frizerie luând în calcul toate necesitățile tale precum: prețul, durata cursurilor, programul cursurilor și chiar facilitățile cursului și a centrului de formare profesională etc.
În medie, un astfel de curs durează între 2-3 luni. La final, trebuie să susții o examinare în fața unei comisii ce va certifica abilitățile și cunoștințele dobândite și vei obține o diploma ce îți va permite angajarea imediată atât în țară cât și pe teritoriul Uniuni Europene.
Cât câștigă un frizer debutant și senior în România și în străinătate?
Evident, ca în orice domeniu, exista trepte ierarhice ale acestui job. Vei pleca de la debutant sau junior și vei avansa odată cu trecerea timpului și dobândirea experienței la profesionist sau senior.
Postul de debutant, sau proaspăt absolvent, nu îți va aduce satisfacții financiare imediate. Ținând cont de faptul că această meserie se bazează pe feed-back-ul primit de la clienți, este dificil ca la început de carieră să ai un portofoliu de clienți deja format. Astfel, vei avea un venit lunar de aproximativ 2000-2500 lei, pentru un program de maxim 15 zile/lună adică 180 ore/lună. Dacă în restul zilelor în care nu mergi la serviciu alegi să practici part-time meseria în alt loc atunci cu siguranță vei putea avea un venit ce depășește 3500 lei-4000 lei/lunar.
Dacă alegi să practici meseria de frizer debutant în străinătate, atunci venitul tău fix va fi aproximativ 1000 euro/lună, pentru același număr de ore muncite.
Odată cu experiența dobândită în timp, dar și a diversificări portofoliului de clienți pretențiile financiare cresc și ele. Astfel, un frizer cu experiență sau un berber senior poate ajunge la un salariu de aproximativ 4000-4500 lei/lună lucrând pe un program de 15 zile sau însumând 180 ore/lună. Dacă alege să mai aibă o colaborare part-time sau lucrează pe cont propriu și în zilele libere, atunci venitul va depăși 6000 lei/lună.
În străinătate pentru postul de senior vei primi un salariu de aproximativ 1500-2000 euro/lună tot pentru un cumul de 180 ore lucrate pe lună.
Trebuie menșionat faptul că, în România, frizerul primește și tips de la client care, în esență, reflectă atât empatia dintre cei doi, cât și aprecierea clientului față de profesionalismul și grija frizerului în procedura executată. În afara țării, tips-ul, de cele mai multe ori lipsește, datorită mentalității.
În concluzie, meseria de frizer este una destul apreciată și remunerată considerabil atât în țară cât și în străinătate, important în practicarea ei este atenția și dedicarea către client. Poți ajunge la un salariu extrem de atractiv și în București, atâta timp cât ești pregătit să muncești mult dar să și investești continuu în pregătirea ta.