Incercam un experiment. Ne punem in pielea consumatorului de rand, cu tabieturi, placeri si hataruri tipice. Doar nimeni nu-i perfect, nu?
Ingrijirea de dimineata presupune un robinet uitat cateva minute deschis. Corect? Ei bine, n-ar trebui sa fie asa. Este o risipa pentru portofel. Unde mai pui ca in alte colturi din lume apa a devenit un produs de lux.
Masina de spalat, o alta gaura in buget.
Unitatea centrala a unui calculator consuma aproximativ 0,03 lei pe ora. Daca functioneaza 5 ore pe zi, asta se traduce in 15 bani la factura de energie electrica. Pare o nimica toata, nu? Ei bine, intr-un an, se aduna o suma frumusica: 54 de lei.
Iata o alta greseala teoretic banala, dar care costa. Incarcatorul lasat in priza consuma in continuare, chiar daca nu este conectat la telefon.
Dar, sa continuam analiza sirului de greseli si ajungem la frigider. Aici incepe nebunia banilor aruncati la gunoi. Personajul nostru respecta cu sfintenie termenul de valabilitate. In general, e bine. Exista, insa, cateva exceptii. Laptele este, de multe ori, bun chiar si dupa o saptamana de la expirarea termenului.
Cum iti dai seama? Te uiti la el. Daca arata bine, il si mirosi. Si daca miroase bine, il gusti.Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Cititi cu atentie ce scrie pe eticheta sau pe ambalaj.
„A se consuma pana la…” inseamna ca termenul trebuie respectat. „A se consuma de preferinta inainte de…” inseamna ca putem prelungi acest termen.Ciocolata, orezul si pastele fainoase pot fi consumate chiar si la 2 ani dupa expirarea termenului, daca au fost pastrate corespunzator.
Produsele congelate intra si ele in aceasta categorie. Atentie, asta doar in conditiile in care nu le recongelati. Sfatul cel mai important este ca alimentele trebuie pastrate cat mai mult cu putinta.