CAT TE COSTA? Bancile si Institutiile Financiare Nebancare se bat in oferte care mai de care mai atragatoare. Cum le alegem pe cele mai bune

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 27 feb 2017, 15:48

Astazi, incercam sa descoperim cum alegem intre toate ofertele de pe piata, dar mai ales cum putem face noi insine economii pentru a evita imprumutul. Toate solutiile, in rubrica Stirilor Kanal D, „Cat te Costa?”!

Cat ne costa cu adevarat banii imprumutati si ce capcane ascund creditele de nevoi personale? Incercam sa raspundem la aceste intrebari si cautam solutii pentru a evita aceste produse financiar bancare.

Sa presupunem ca avem nevoie de un credit de 10.000 de lei. Aproximativ 2.200 de euro. Avem doua variante principale.
La banci, dobanzile la creditele de nevoi personale sunt cuprinse intre 8 si 11 la suta.

Ne angajam sa restituim suma in 5 ani. La final, vom plati cu aproximativ o mie de lei in plus: dobanda plus alte comisioane.

Reprezentantii bancilor sunt extrem de atenti cu dosarele de credit. E nevoie de mai multe acte si de un venit minim.

Incercam varianta IFN-urilor. Mai exact, Institutii Financiar Nebancare. Dupa cum le spune si numele, nu prea adopta din regulile bancilor. Creditul se obtine fara multe acte si fara un venit minim necesar.
Ba chiar mai repede. Dar, cheia este reprezentata de dobanzi. 40 la suta, ba chiar mai mult. La cei 10 mii de lei pe care ne-am propus sa-i imprumutam, restituim 4 mii de lei doar din dobanda.

Daca avem nevoie de o suma mica, de ce n-am incerca sa o economisim? Cu vointa, rabdare si niscaiva educatie la cheltuieli, se rezolva orice.



Card sau cash? O intrebare, mai multe raspunsuri.
Unii specialisti spun ca esti mai tentat sa fii darnic atunci cand in mana, in loc de bani tii o bucata de plastic. Practic, nu vezi cat de usor dispar banconotele.

Deci, bancnotele din plastic ne determina sa fim ceva mai chibzuiti decat cardul. De asemenea, e foarte important sa stim cu exactitate pe ce dam banii, luna de luna.

Bugetul personal este un instrument util. 
Practic, inseamna sa pui pe o hartie toate cheltuielile dintr-o luna. In acest fel, vezi cati bani iti intra in buzunar, dar mai ales cati ies si in ce directii se indreapta.

Nu e un capat de lume sa notati aceste cheltuieli. Avandu-le scrise, in fata, reusiti mai usor sa va dati seama ce bani sunt aruncati fara noima si de unde ati mai putea taia.

Viciile costa! Un alt adevar care ne scoate bani seriosi din buzunare, fara a mai aduce in discutie si problema sanatatii.
Un pachet de tigari costa aproximativ 14 lei.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

In bugetul personal ar trebui sa avem o sectiune dedicata exclusiv economiilor.

Puneti deoparte in fiecare luna cate o suma de bani, oricat de mica. In acest fel creati un fond de rezerva pentru situatiile de urgenta. Uite-asa, poate reusiti sa evitati creditele despre care vorbeam mai devreme.