CAT TE COSTA: Care este pretul real al apei pe care o cumparam de la supermarket?

Autor: B.M. Editor: Bogdan Mihai
Actualizat: 27 mar 2017, 20:21

Romania imbuteliaza in fiecare an peste 880 de milioane de litri de apa minerala, plata si carbogazoasa!

Resursele noastre sunt printre cele mai importante din lume la acest capitol. Chiar Si asa, pretul apei imbuteliate loveste greu la buzunar fiecare familie. Care este pretul si cum putem face economii, aflam din rubrica Stirilor Kanal D, "Cat te costa?".

Credeti ca apa este ieftina? Un calcul simplu arata ca pentru o familie de 4 persoane, la un pret mediu de 80 de bani pe litru, se cheltuiesc 192 de lei lunar.

Da, doar pentru apa, asta daca fiecare membru respecta indicatiile medicilor si bea 2 litri pe zi!

Bidoane de apa se gasesc pentru toate buzunarele- de la cele de jumatate de litru pana la recipiente de 10 litri. Avem de unde alege. Dar ne uitam si la bani.

Pretul este format din ambalaj, transport, profitul comerciantului si al celui care s-a ocupat de imbuteliere. Cat despre apa propriu-zisa, reprezinta un procent mic din pretul afisat la raft.


Mai exact, 20 la suta din pretul total ar fi reprezentat de apa, arata datele producatorilor. Cu alte cuvinte, dintr-un leu platit la magazin, doar 20 de bani reprezinta costul apei. Un recipient de jumatate de litru ne scoate din buzunar intre 90 de bani si 1 leu 50, in functie de producator.

Daca alegem recipiente mai mari, pretul pe litru scade simtitor. Spre exemplu, facem trecerea direct la un bidon de 10 litri de apa minerala plata.
5 lei 50. Adica: 55 de bani pe litru. Diferenta e clara. Doua recipiente de jumatate ne scot din buzunar aproximativ 2 lei pentru acelasi litru de apa.

Mai ieftina este apa de izvor sau cea extrasa din put. Nu e minerala, dar pentru a fi comercializata a trecut prin teste de calitate. Atentie! Preturile sunt valabile doar daca va faceti cumparaturile din marile lanturi de magazine. La comerciantii de cartier, preturile cresc.


Daca va descurcati cu transportul si vreti sa faceti economii, cumparati intotdeauna cantitati cat mai mari. In acest fel salvati cateva zeci de lei in fiecare luna.

Chiar daca dati un ban in plus, apa minerala e mai sigura. In multe zone din tara, apa de la robinet ridica multe semne de intrebare. Cum putem rezolva aceasta problema?

59 de lei si 90 de bani.
Este pretul acestei cani. Atentie. Nu reprezinta singurul cost. Mai trebuie sa cumparati si astfel de cartuse filtrante. Un cartus ne scoate din buzunar inca 30 de lei si, conform producatorului, filtreaza 200 de litri de apa.

Principalul dezavantaj al acestor cani: cantitatea. Cele mai mici au o capacitate de 2 litri, cele mai mari, de 4 litri. Desigur, exista si varianta unor purificatoare care se monteaza direct la robinet.
Preturile acestora sunt cuprinse intre 150 si peste 2000 de lei, in functie de capacitate si producator.

In unele orase au aparut astfel de dozatoare. 50 de bani pentru 2 litri de apa plata sau sifon. Desigur, trebuie sa vii cu sticla sau bidonul de acasa. Dar este mult mai ieftin decat la magazin.

In acest caz, spre exemplu, vorbim de apa dintr-un put aflat la 200 de metri adancime. Nu este minerala, dar a trecut toate testele si este potabila.

Cei care locuiesc la tara au un avantaj in fata orasenilor. Putul sau fantana reprezinta o sursa gratuita de apa. Pe ulita, cele 2 bidoane sunt gratuite. In plus, pot fi reumplute ori de cate ori isi doresc. Totul este sa fim siguri ca apa a fost testata si e buna de baut.

Nu uitati regula de aur: aveti grija de banii dumneavoastra!
##VIDEO142160##

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”