CAT TE COSTA. Cat scoatem din buzunare pentru carnea de miel si alte produse pentru masa de Paste?

Editor: Alina Dirdala Autor: A.D.
Actualizat: 27 mar 2017, 20:04

Chiar daca mai e mult pana la masa de Paste, n-ar fi rau sa facem planuri din timp. Doar asa ne putem da seama ce cheltuieli ne asteapta!

Cat trebuie sa scoatem din buzunar pentru carnea de miel si cum trebuie sa o alegem, aflam din rubrica stirilor Kanal D „Cat te costa?”. Chiar daca suntem in post, trebuie sa vorbim despre o problema importanta. Carnea pe care o vom pune pe masa, de sarbatori. Teoretic, producatorii nu anunta diferente mari de preturi fata de situatia din 2014. Practic, insa, adica in piete si magazine, lucrurile se pot complica destul de mult.

Bine ati venit la stana! Pornim calatoria de astazi, direct de la sursa. Mare parte dintre acesti miei vor ajunge pe masa romanilor. Ba, unii dintre ei se indreapta chiar spre export! Peste 250 de miei sunt vanduti in perioada Pastelui dintr-o stana medie ca si dimensiuni. Ciobanii nu sunt foarte deschisi atunci cand ii intrebi de pret. E lesne de inteles de ce. Mai intai vor sa ia pulsul pietei.

O cerere mai mare inseamna la noi un singur lucru. Preturi crescute.

Un miel pleaca de la stana la pretul de 12-13 lei pe kilogram, in viu! Daca pe traseu nu se interpune niciun intermediar, atunci acesta va fi pretul in targurile organizate prin marile orase. Carcasa de miel va costa aproximativ 20 de lei. Preturi asemanatoare cu cele de anul trecut. La macelarie, pretul carcasei va creste pana la 23-24 de lei.

##VIDEO134148##

Sa presupunem ca vrem sa cumparam un miel care cantareste 15 kilograme. Dolofan, numai bun pentru friptura si alte bunatati. In viu, vom plati 180 de lei. O carcasa de 10 kilograme ne scoate din buzunar 200 de lei. Asta daca vom negocia direct cu un crescator. Intermediarii cresc, de obicei, pretul cu cel putin 10-15%! Oricum, sa nu ne amagim. Chiar si crescatorii asteapta sa mareasca tarifele.

Daca cererea de pe piata va fi una ridicata, atunci, kilogramul poate trece de 13 lei, chiar la stana.

Romania exporta, anual, aproximativ 1 milion de miei si pregateste de 3 ori mai multi pentru consumul intern, conform datelor oficiale. Carnea de miel proaspata trebuie sa aiba o culoare de un roz viu, stralucitor. Sub nicio forma nu trebuie sa fie moale si lipicioasa la atingere. Un miros intepator este un alt indiciu ca trebuie sa evitam acel loc.

Atentie. Vitrina frigorifica poate denatura culoarea carnii, indiferent de tipul ei. Trebuie sa-i cereti vanzatorului sa va arate o bucata de carne la lumina naturala.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

In cazul mielului pentru masa de Paste, daca faceti cumparaturile la un targ autorizat, atunci aveti garantia ca acea carne este

testata sanitar-veterinar. Pe marginea drumului, lucrurile se complica. Peste 50 de milioane de oua sa consuma in perioada Pastelui. Atentie la modul in care le alegeti! Exista o metoda simpla de a le testa. In primul rand, agitati-le. In cazul in care galbenusul se izbeste de coaja oului, atunci acesta este destul de vechi.

Testul apei este si mai simplu. Oul proaspat se scufunda complet in apa si ramane inclinat pe o parte. Oul care are in jur de 3 saptamani se scufunda in apa, dar in pozitie verticala si... intors. Oul alterat pluteste la suprafata si trebuie aruncat. Daca tineti post si ati fost chinuiti de acest material, ne cerem scuze! Dar, e bine sa ne facem planuri din timp. Pana data viitoare, aveti grija de banii dumneavoastra! Dispar atat de repede, de parca ar avea picioruse!

 

 

 

Taguri: