CAT TE COSTA?  Cati bani trebuie sa scoti din buzunar pentru a obtine profit in agricultura?

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 27 feb 2017, 08:41

Discutam astazi despre afacerea legumelor produse in sere si solarii. Invatam mai multe in rubrica stirilor Kanal D „Cat te costa?”.

Solariile si serele din Romania ocupa o suprafata de peste 3 mii de hectare. In fiecare an, ne pun pe masa noua si strainilor aproape 2 sute de mii de tone de legume. Astazi vorbim despre aceasta afacere, dar mai ales despre preturi, tarife si profit.

In primul rand, cei care vor sa incerce o astfel de afacere trebuie sa stie ca intre sere si solarii este o diferenta majora.

Sera este o constructie permanenta, cu cel putin o instalatie de incalzire. Solarul poate fi definit mai degraba ca un adapost temporar care foloseste exclusiv lumina soarelui.


Cele din urma, mai simple ocupa si cea mai mare suprafata. Aproximativ 3 mii de hectare. Serele incalzite trec cu greu de 400 de hectare.


Aceasta rosie parcurge sute de kilometri pana in farfuria fiecaruia.
E o nimica toata, tinand cont de faptul ca multe legume romanesti ajung pana pe mesele celor din Italia sau Spania. Faptul ca rosia romaneasca mai produce profit dupa ce parcurge mii de kilometri e semnul ca agricultura romaneasca are ce oferi.

Daca e sa vorbim de sere doar ca un hobby, atunci preturile pornesc de la 150 de euro pentru o constructie de 4 metri patrati. Suficienta pentru a cultiva flori in curtea casei. 
Dar, daca intentia e de a incepe o astfel de afacere, atunci cheia este cultivarea pe suprafete cat mai mari.

Un solar de tip tunel cu dimensiunile de 6 X 10 metri  porneste de la 1200 de euro. Sistemele de ventilatie sau de irigatii nu intra in acest pret.

Iar pentru un solar cu pereti verticali de dimensiuni  10 X 50 de metri va trebuie cel putin zece mii de euro.
Umrareste materialul video si vezi cum poti scoate profit din agricultura si cu ce bani!

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”