CAT TE COSTA. Ce taxe cresc in 2015, ce se intampla cu preturile si ce economii mai putem face

Editor: Alina Dirdala Autor: A.D.
Actualizat: 27 mar 2017, 19:54

Ei bine, vedeti imediat radiografia anului care tocmai a inceput. Aflam ce ne aduce 2015 in rubrica Stirilor Kanal D, „Cat te costa?”.

Mai mult ca sigur, v-ati facut deja lista de planuri si dorinte pentru 2015. Iar reusita financiara e in top! Ca sa ajungem aici, trebuie sa stim foarte bine ce ne aduc cele 12 luni din 2015.

2015, pe scurt, arata cam asa... Multe scumpiri, cresteri de diferite taxe si impozite. Plus cateva cresteri, mici ce-i drept, la capitolul salarii si pensii. Anul n-a inceput cu semne bune: ianuarie a adus cel mai mare curs din ultimele 11 luni.

4, 4973 lei pentru un euro, conform cursului oficial BNR. O valoare mai mare s-a mai inregistrat numai in ianuarie 2014.

Comisia Nationala de Progronza estimeaza un curs mediu de 4 lei si 45 de bani pentru un euro in 2015. Alti specialisti cred, insa, ca valoarea va trece de nivelul de 4,49 lei pentru un euro. Iar cursul o poate lua razna in cazul tensiunilor ce pot aparea pe scena politica.

Tarifele pentru curentul electric au crescut deja 0,26 de procente. Pentru consumatorii casnici inseamna o crestere cu un leu pe factura. Vor simti cu adevarat aceste cresteri consumatorii industriali. Spre exemplu, Alro Slatina da mai mult cu 30 de milioane de lei pe an pentru a-si achita facturiile de energie electrica.

Autoritatile dau asigurari ca pretul la gaze nu va creste. Teoretic. Practic, tensiunile cu Federatia Rusa pot crea probleme la nivel european, ducand astfel la o crestere generalizata a pretului la gaze naturale! Anul nou nu are semne bune pentru soferi! Polita RCA se scumpeste.

Da, din nou. Cresterile sunt cuprinse intre 15 si 30 de procente.

Specialistii Bancii Nationale au o veste buna si una... proasta, exact ca in bancuri. Pretul produselor din tutun si al celor alcoolice va scadea cu aproape 1 la suta. In schimb, potrivit estimarilor BNR, va creste pretul litrului de benzina, cu aproximativ 0,3 la suta. De altfel, tariful la combustibil poate cunoaste fluctuatii importante, in cazul unor probleme ce pot aparea in Orientul Mijlociu si in alte zone cu productie ridicata de titei.

##VIDEO130075##

Fiecare Consiliu Local are dreptul sa majoreze taxele cu pana la 20 la suta. In multe locuri, taxele locale vor creste pentru un surplus la buget. Salariul minim a crescut deja, ajungand la 975 de lei. O veste buna urmata de una deloc placuta. Cresc si amenzile. Cea mai mica: 195 de lei. Cea mai mare amenda: 9.750 de lei

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Autoritatile au redus, deja, cota de TVA la 9 la suta pentru serviciile care includ cazarea.

Hotelierii, insa, au anuntat ca nu vor practica ieftiniri, preferand sa directioneze banii obtinuti in plus spre investitii. Pensiile din sistemul public cresc cu 5 la suta. Cativa lei in plus pentru cei cu pensii mici.

Un studiu facut de o companie de „business information” scoate la iveala sectoarele de activitate cu cele mai mari sanse sa produca someri. In comert, constructii, industria extractiva si sectorul bancar peste 120 000 de oameni si-au pierdut locurile de munca in ultimii 3 ani.

In schimb, in turism, servicii administrative si in sectorul HORECA-hoteluri, restaurante, catering, au fost angajati peste 50 000 de oameni, in ultimii 3 ani. Un proiect al celor de la Protectia Consumatorilor obliga comerciantii sa afiseze etichete mult mai detaliate. Timp de 6 luni, producatorii au vreme sa se conformeze. In aceasta perioada vor stabili si ce costuri implica etichetele noi.

Daca vine vorba de idei de investitii, dupa scaderile de anul trecut, aurul pare, din nou, o carte sigura. Majoritatea specialistilor preconizeaza cresteri in 2015. In schimb, cunoscutul economist Nouriel Roubini a anuntat inca de anul trecut o scadere a pretului cu 30 la suta pentru 2015.

Sa incheiem, insa, cu o veste buna! In 2015, avem parte de 12 sarbatori legale in care nu se lucreaza. Din pacate, insa, 4 cad oricum sambata si duminica. Raman, asadar, 8 zile libere in timpul saptamanii.

Aveti mare grija de banii dumneavoastra! Dispar... mult prea repede. Ne revedem data viitoare la „Cat te Costa?”!

 

 

Taguri:

Episodul de azi al serialului „Totul pentru familia mea” este difuzat la Kanal D, joi, începând cu ora 20:00. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.