CAT TE COSTA. Cine vrea sa se angajeze sau sa-si schimbe locul de munca, are sanse mai mari in urmatoarele 3 luni. Afla cum este posibil!

Editor: Alina Dirdala Autor: A.D.
Actualizat: 27 mar 2017, 20:06

Teoretic, patronii intentioneaza sa-si mareasca numarul de angajati. Care sunt sectoarele in care e mare nevoie de forta de munca, aflam din rubrica stirilor Kanal D, „Cat te costa?”!

Daca ar fi sa reducem economia la o schema foarte simpla, o putem compara cu un copac. Pentru a se dezvolta are nevoie de aer, de lumina, de apa si asa mai departe! Modul in care apar, cresc si se dezvolta afacerile este un indicator foarte bun pentru a analiza mersul economiei, in general. Astazi, la „Cat te costa?” incercam sa vedem daca am iesit din criza atat de dez dezbatuta in ultima perioada!

626 de antreprenori din Romania au fost chestionati cu privire la intentiile legate de angajarile sau concedierile din interiorul campaniei pe care o conduc! Studiul

Manpower pentru al doilea trimestru al anului 2015 aduce vesti bune.

Un sfert dintre angajatori spun ca au intentii clare de a-si mari personalul. Numai 6% au in plan concedieri. Majoritatea, adica peste 67% dintre cei chestionati, spune ca va pastra si in urmatoarele 3 luni aceeasi structura de personal. Multi angajatori sunt speriati, insa, de taxele mari legate de fiecare om incadrat cu acte!

Totusi, trimestrul 2 de anul acesta prezinta cea mai solida intentie de angajare din 2012.

Cu alte cuvinte, in urmatoarele luni, 1 din 4 patroni are intentii serioase sa-si mareasca schema de personal. In primul trimestru al acestui an, numai 1 din 10 angajatori avea de gand sa-si mareasca personalul. Iar cifrele erau aproape identice si pentru cei care planuiau concedieri!

##VIDEO134956##

Lucrurile nu au fost stralucite nici la finalul anului trecut. Numarul celor care aveau de gand sa faca angajari era asemanator cu al celor pusi pe restructurari.

Intrebarea cea mai importanta este alta. Trecand peste cifre, care sunt domeniile in care se cauta noi oameni?

In Industria Prelucratoare sunt cele mai clare intentii de angajare si cele mai multe sanse de a gasi un job nou. Un semn bun pentru intreaga economie, aceasta ramura a industriei fiind un motor important. Iar daca motorul suna bine, si alte sectoare se pot dezvolta.

De asemenea, se anunta angajari si in finante, asigurari si servicii de afaceri.

Cu alte cuvinte, vor fi disponibile job-uri nu doar in fabrica, ci si la birou! Transporturile si comunicatiile sunt domenii care dau si ele semne ca ies din criza!

Lucrurile merg bine si in constructii, comert si administratie publica. Din 10 domenii principale de activitate, intr-unul singur sunt preconizate concedieri! Mai exact, o parte dintre cei care lucreaza in sectoare de activitate precum energie electrica, gaze si apa se pot trezi fara un loc de munca in urmatoarele 3 luni.

Cele mai multe job-uri vor fi disponibile in regiunea de sud a tarii, mai exact in judetele din jurul Ilfovului! Una din 4 companii de aici are de gand sa faca angajari. In clasament urmeaza Banatul, Transilvania si Moldova. Cele mai mici intentii de angajare sunt inregistrate in zona Bucuresti-Ilfov si in Dobrogea!

Credeati ca totul e roz? Nici vorba! In 2014 s-au infiintat cele mai putine firme din 2009 incoace.

Un semn prost pentru economie. Chiar daca afacerile existente se dezvolta si fac profit, lipsa unui procent consistent de firme nou infiintate este simptomul unei probleme. Daca vreti, e ca atunci cand vorbim de sanatatea noastra! Nu tusesti, nu te doare gatul, n-ai febra? Inseamna ca nu esti racit. Dar o durere puternica in spate poate fi semnalul unei alte boli.

In 2014 au fost infiintate putin peste 100 000 de firme noi. Din 2011, aceasta cifra a scazut constant. Iar diferenta fata de anul 2013 este de 19 procente in minus. Firme noi mai putine inseamna un singur lucru: posibile angajari, pe apa Sambetei, taxe si impozite- lipsa.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cele mai multe afaceri noi sunt in domeniul comertului si al reparatiilor auto-moto. Peste 26 000 de ateliere de reparatii au aparut anul trecut, arata datele celor de la KeysFin. Acelasi studiu ne spune ca in agricultura si industria extractiva sunt cele mai mari scaderi la capitolul firme nou infiintate!

Cifre peste cifre! Poate o sa credeti ca aceste statistici nu ne privesc direct si nu ne afecteaza viata de zi cu zi. Nimic mai gresit! Sa discutam despre valuta! Dolarul a cunoscut o crestere serioasa in ultima perioada. Iar asta se reflecta in pretul la electrocasnice. Chiar de luna aceasta, produsele vor creste cu aproximativ 15%.

Explicatia e simpla. Multe din produsele electronice si electrocasnice sunt importate din China. Iar productia de acolo este direct legata de evolutia dolarului. Totusi, cifrele economice nu lucreaza intotdeauna asa cum ne-am dori.

Va mai amintiti scaderile uriase ale tarifului la barilul de titei? Ei bine, ieftinirle la pompa n-au fost chiar atat de dramatice. Iar pretul alimentelor n-a scazut la raft. Semn ca angentii economici stiu sa foloseasca cifrele in favoarea lor. Daca nu ne-am lamurit inca in legatura cu problema crizei, iata cei mai ciudati indicatori economici. Atentie, nu-i vorba nici de vreo gluma. Sa discutam despre biciclete!

Datele statistice spun ca in Marea Britanie, accidentele mortale pe bicicleta au sporit cu 58% in timpul Marii Crize dintre 1929-1933. Explicatia e simpla! In vremuri de austeritate, oamenii aleg cea mai ieftina modalitate de transport. Iar riscurile cresc!

Ramanem la datele din Marea Britanie. Acolo, dupa ce televiziunile si ziarele au difuzat in 2008 tot mai multe stiri legate de recesiune, barbatii au cumparat cravate. Daca vrei mai multe sanse pentru un job nou, e bine sa ai o cravata eleganta. E adevarat: aptitudinile si experienta conteaza mai mult, dar aspectul este un detaliu important.

Cand criza ne loveste si pofta de a bea scade. Atentie: pofta de a consuma alcool in baruri si pub-uri. Oamenii aleg sa bea mai multa bere, acasa. Dovada e simpla. In Europa, 73% dintre locurile de munca legate de industria berii sunt doar adiacente fabricilor de bere.

Un alt indicator economic ciudat este cel legat de consumul de aspirina! In criza, oamenii sunt mai stresati si au dureri de cap! Iar vanzarile de aspirina cresc!

Concluzia? Am iesit sau nu din criza? Raspunsul nu-i atat de usor pe cat pare. Avem un job nou? Un salariu mai mare? E un semn bun. Dar, conteaza la fel de mult ce se intampla cu banii care ne intra in buzunar. Sunt reinvestiti in economie sau raman la saltea? Firma la care lucram isi plateste taxele? Doar cand sunt rezolvate toate aceste aspecte ne puteam vedea la liman!

Pana data viitoare, indiferent in ce domeniu lucrati, nu uitati sfatul general valabil: aveti grija de banii dumneavoastra!

 

 

 

Taguri: