CAT TE COSTA. Contractele de creditare, pe intelesul tuturor. Secretele din spatele termenilor de specialitate!

Editor: Alina Dirdala Autor: A.D.
Actualizat: 27 mar 2017, 19:58

Pentru ca decizia de a ne indatora nu e deloc simpla, vorbim in aceasta seara despre secretele creditelor si traducem termenii de specialitate in rubrica stirilor Kanal D, „Cat te costa?”.

Aproximativ 4,5 milioane de romani au cel putin un credit, arata datele BNR.  Daca ar fi sa facem rezumatul ultimelor saptamani care credeti ca este personajul central din presa romaneasca. Ia sa vedem, ghiciti? Este nimeni altul decat… francul elevetian. Parca am uitat de euro, dolar si de batranul leu romanesc. Lasand gluma la o parte, cursul care pur si simplu a explodat, scoate la iveala o problema spinoasa. Creditele bancare si ratele care ne pot sufoca.Este

indicat sa contractezi creditul in moneda in care esti platit. In acest fel, nu esti afectat de fluctuatiile schimbului valutar.

Indiferent de modificarile indicilor de referinta, dobanda este aceeasi. Rata lunara nu sufera schimbari. In acest fel, stii foarte bine cati bani datorezi, luna de luna. Un termen de rambursare mai lung atrage o dobanda mai mare! In plus, rambursarea anticipata a unui credit cu dobanda fixa este penalizata! Exista sanse ca dobanda sa scada, in functie de indicii interbancari.

In acest fel, rata lunara se modifica, in minus, in avantajul clientului.

##VIDEO131825##

Dobanda variabila este sensibila la trendurile pietei financiare. Deci, poate creste! In plus, nu stii exact cat ai de platit, deci nu poti sa iti faci planuri pe termen mediu sau lung. Dobanda anuala efectiva este singurul criteriu obiectiv pentru a compara creditele. De asemenea, trebuie sa urmariti suma totala de rambursat. Nu cadeti in capcana de a analiza numai dobanda.

Un credit cu o dobanda anuala mare poate fi mai avantajos decat unul cu o dobanda mai mica. Diferenta se faca la capitolul comisioane si alte costuri. Perioada de creditare este un alt aspect important. Daca aceasta creste, rata lunara scade. Dar, la final, suma totala de rambursat va fi mai mare. Faci un efort si achiti creditul mai repede? Suma rambursata scade.

Cititi fiecare rand din contract cu atentie.

Iata cateva exemple de comisioane abuzive, de care trebuie sa va feriti:

• dobanda crescuta artificial

• comision de acordare

• comision de risc

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

• comisiun de gestiune

Un comision de administrare fix, de 1,5 lei pe luna,

de exemplu, este unul corect. Suma variabila de la luna la luna este, insa, un abuz, sustin avocatii. Alegi un credit prin programul „Prima Casa” atunci cand nu ai bani pentru un avans foarte mare. In plus, statul garanteaza pentru tine. In schimb, in cazul unui credit ipotecar, suma totala de rambursat este mai mica decat in cazul programului „Prima Casa”!

Mii de romani au actionat bancile in instanta din pricina comisioanelor abuzive.

Un avocat timisioarean a mers si mai departe pentru a-si apara drepturile si a face ceea ce el considera ca e corect. Mai exact, a dat in judecata Casa de Asigurari de Sanatate din pricina contributiei pe care a considerat-o un abuz.

Si a castigat! Altfel spus, de multe ori, singurul raspuns la un abuz este instanta! In cazul in care castigati, institutia chemata in judecata trebuie sa va plateasca cheltuielile generate de proces.

Americanii au o vorba: de moarte si de fisc nu scapi niciodata! Nici macar de banci, am putea complete noi! Cu alte cuvinte, fiti cu mare bagare de seama cand completati si semnati orice contract. In plus, aveti mare grija de banii dumneavoastra! Ne revedem data viitoare, la „Cat te Costa?”.

 

 

 

 

Taguri: