Cât te costă dacă vrei să-ți cumperi un an de vechime în muncă pentru pensie. În mai puțin de o lună, măsura nu va mai fi valabilă

Autor: Lavinia Medrea

În mai puțin de o lună, măsura nu va mai fi valabilă

Sursa: PixaBay

De pe 1 septembrie 2023, românii nu vor mai putea să-și cumpere vechime în muncă.

Românii care n-au cotizat un număr de ani de lucru care să-i recompenseze cu o pensie decentă își mai pot cumpăra vechime în muncă doar până la finalul anului.

Cât te costă dacă vrei să-ți cumperi un an de vechime pentru pensie

La acest moment, legislația pentru pensionare prevede o plată minimă la asigurările sociale de 15 ani.

Termenul pentru cumpărarea vechimii în muncă nu a mai fost prelungit în urma unei inițiative care a fost respinsă în Parlament. Așadar, românii mai pot cumpăra ani de vechime doar până la 31 august. Se pot cumpăra până la șase ani de vechime, iar cotizația ar fi de 750 de lei lunar sau 9.000 de lei anual. Plata se face într-o singură tranșă sau eșalonat.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Noi modificări salariale pentru anumite categorii de bugetari! Ce angajați vor încasa 1.000 de lei în plus?

Conform legislației, oamenii au nevoie de 15 ani pentru a ieși la pensie și 35 de ani pentru pensia de limită de vârstă. 

S-au încheiat peste 22.000 de contracte în ultimii ani, datorită cărora s-au adunat peste 258 de milioane de lei.

Concediile luate în calcul la vechimea în muncă pentru calculul pensiei

Concediul de odihnă

  • Fiecare salariat are dreptul la minim 20 de zile libere anual, conform Codului muncii, astfel perioada de concediu este calculată la stagiul de cotizare. 
  • Absențele nemotivate și concediile fără plată se scad din vechimea în muncă”, menționează Codul muncii. Așadar, concediile neplătite nu se iau în considerare pentru vechimea în muncă.

Citește și: Anunțul momentului pentru pensionari! Aceștia ar putea renunța la pensie pentru o indemnizație socială

Concediul pentru incapacitate de muncă

  • Concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă, pentru accidente de muncă sau boli profesionale, se acordă în baza unui certificat medical, privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale. 
  • „Perioada de suspendare a contractului individual de muncă în cazul concediului pentru incapacitate temporară de muncă datorată producerii unui accident de muncă sau boală profesională se consideră vechime în muncă”, menționează Legea nr. 346/2002.

Concediile pentru nașterea și creșterea copiilor

  • Concediul de creștere a copilului, cel de risc maternal, concediul de maternitate, cel de acomodare, cel pentru îngrijirea copilului bolnav, precum și cel paternal se iau în considerare la cotizarea pentru pensie. 
  • Concediul de maternitate este acordat salariatelor care urmează să nască, acordat împărțit între perioada de sarcină și cea de lăuzie (maxim 126 de zile). În această situație, se acordă o indemnizație de 85% din media veniturilor din ultimele șase luni.

Concediul pentru îngrijirea copilului bolnav

  • Angajații pot primi concediu și pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la șapte ani, potrivit OUG nr. 158/2005. În cazul copilului cu handicap, concediul este acordat până la împlinirea vârstei de 18 ani a copilului. 
  • Salariații cu acest tip de concediu primesc o indemnizație lunară de 85% din baza de calcul, care este determinată ca medie a veniturilor lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară, arată avocatnet.ro. 

Concediul de îngrijitor

  • Chiar dacă unele dintre perioadele concediului de îngrijitor nu sunt contributive, acestea sunt asimilate în legislație ca stagii de cotizare.
  • Aceste persoane au dreptul la recunoașterea perioadei de concediu de creștere ca „vechime în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate”, conform OUG nr. 111/2010.