Cautam impreuna solutii destepte pentru un post fara probleme. Urmeaza rubrica Stirilor Kanal D "Cat te costa?". Incep cu zambetul pe buze pentru ca vorbim despre mancare. Cine sa nu fie interest de acest subiect, mai ales ca trebuie sa discutam despre mancarea… de Post!
Specialistii spun ca fiecare trebuie sa consume 400 de grame de legume si fructe pe zi. Daca postim, aceasta valoare va fi, clar, mult mai mare! Va ganditi, acum, probabil, ca urmeaza o perioada in care vom economisi bani la mancare? Nici vorba!
Dispar carnea si ouale, cheltuielile raman, insa, la fel
Soia inlocuieste carnea. Stim, deja, asta. Este, intr-adevar, singura varianta?
"Soia, sau tot ce inseamna legume inrudite: linte, fasole verde, fasole boabe, mazare si asa mai departe, ne aduc un raport proteic important, de care avem nevoie in aceasta perioada!", spun nutritionistii. Utile toate acestea, insa, nu trebuie sa constituie baza alimentatiei. Haideti sa facem o comparatie scurta!
17 lei costa kilogramul de soia nepreparata.
Daca mizati numai pe astfel de produse, din raioanele hipermarketurilor, veti cheltui mai mult in post decat in perioada obisnuita. Ne indreptam spre legume. E bine sa faceti periodic cumparaturi, in cantitati mari.
Daca mergeti zi de zi la piata sau la magazin, o sa descoperiti de fiecare data ca mai aveti nevoie de cate ceva, iar cheltuielile cresc. Prin piete, preturile la fructe si legume cresc dintr-o data, chiar inainte de post. De ce? Vanzatorii stiu ca au parte de mai multi clienti in astfel de perioade.
Atunci cand va faceti aprovizionarea cu fructe si legume, mai ales toamna, o solutie ieftina este sa mergeti direct in satele producatorilor. Daca sunt aproape de zona in care locuiti, faceti o afacere buna! Totul tine, insa, de cantitatea cumparata!
Nu exagerati cu soia. Iata cateva trucuri. Semintele de dovleac, arahidele crude, nucile romanesti bine curatate, rasnite, pot fi adaugate, in loc de carne, in compozitia pentru sarmale sau ardei umpluti.
Condimentele sunt un alt truc pentru a da gust mancarii de post. Intr-un astfel de magazin, condimentele sunt aduse direct din India, Spania sau Marea Britanie. Cu preturi mai mari, desigur. In marile lanturi de magazine gasiti variante la plic, ceva mai ieftina.
Cele pe bani putini ascund, uneori, si multe E-uri. De altfel, specialistii nici nu recomanda asftel de amestecuri: "De preferat este sa iei condimente diferite si sa te joci cu ele, sa le combini in functie de gusturile si preferintele tale. E vorba numai de imaginative! De dorinta de a experimenta cat mai multe lucruri in mancare!".
La productia de fructe si legume, stam, teoretic, bine! In ultimii 5 ani, am produs, in medie, an de an, 3,7 milioane de tone de legume. Am mai adunat 1,3 milioane de tone de fructe.
Ne-am grabit catre un restaurant in cautarea unor retete de post, ieftine si rapide. Am crezut ca o sa descoperim patroni disperati ca Postul le reduce numarul de clienti. Nici vorba: "Nu neaparat, pentru ca romanul este un carnivor. Carnivor pur-sange.".
Care ar fi o reteta mai pe placul buzunarului? Cativa cartofi mari, masline, porumb, ulei de masline, sare si piper dupa gust. Cantitatile necesare pentru aceasta reteta au un pret total de aproximativ...4 lei! Cartofii, copti timp de 40 de minute, la 180 de grade se paseaza cu putin ulei de masline.
Apoi, lasati imaginatia sa zburde. Adaugati orice va trece prin cap. Noi incercam cu salata, masline, porumb. Daca ii pregatiti acasa, cartofii trebuie infasurati in staniol inainte de a fi pusi la cuptor. Supriza e, insa, alta. Patronul acestui restaurant ne recomanda cartofii din import: "De obicei, cei din strainatate. Francezi sau germani. Din ce cauza? Au o consistenta mai buna, iar cei romanesti, folosesc in ultima vreme, prea multi aditivi".
La restaurant, acest cartof costa 10 lei. Asta pentru ca e pregatit intr-un cuptor special. Acasa pretul scade, dar, trebuie sa va asigurati ca temperatura de coacere este constanta.
Nu trebuie sa dati bani pe cartile de bucate. O simpla cautare pe internet scoate la iveala zeci de pagini pe care sunt postate retete de post si nu numai. O sa descoperiti mancaruri din numai 3 ingrediente sau gata in doar 5 minute.
Va mai amintiti ce-am discutat mai devreme? Regula in bucatarie este ca "E vorba numai de imaginatie! De dorinta de a experimenta cat mai multe lucruri in mancare!".
In cele 41 de zile de post, sunt 13 dezlegari la peste. Daca aveti de gand sa respectati strict aceasta perioada, atunci cele 13 zile sunt o adevarata desfatare. Atentie, insa! Nu exagerati cu pestele consumat in perioadele respective. Indigestia sau probleme mai grave va pandesc. Vitaminele din fructe sunt esentiale. Uneori, trebuie sa apelam si la suplimentele din farmacii.
De cate ori mancam pe zi? Trei mese principale, plus gusatarile intermediare. In plus, "este bine sa suplimentam, dar nu ca o masa sa fie mai abundenta, ci sa fie, intradevar, mai multe mese", spun nutritionisti.
Dar, mai ales in prima parte a zilei, si nu seara! Atentie: cei care sufera de boli ale sistemului digestiv sau de anemie trebuie sa se fereasca de post. Problemele vor fi agravate!
Stiti cum ne laudam ca suntem granarul Europei su putem hrani zeci de milioane de oameni. Ei bine, cifrele ne demonstreaza ca ne chinuim sa ne hranim pe noi. Anul trecut am importat 900 de mii de tone de fructe si legume.
Poate ca am trimis mai mult in afara. Nici vorba! Exporturile la acest capitol sunt rusioane, 140 de mii de tone. Pentru fiecare tona de legume si fructe trimisa afara am importat alte 6 tone!
Dupa ce-am vazut preturile la soia si la fructe sau legume, cea mai ieftina solutie este postul negru! Grija mare cu banii! Nu-i slabiti din ochi, dispar prea repede. Pe data viitoare!
##VIDEO126714##
Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii