Cât te costă să îți schimbi buletinul în unul electronic? Ce cheltuieli trebuie să suporte cetățenii români

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 15 dec 2023, 10:16

Cât te costă să îți schimbi buletinul în unul electronic? Ce cheltuieli trebuie să suporte cetățenii români

Sursa: Pexels.com

În urmă cu ceva timp, autoritățile române au transmis că introducerea noilor cărți de identitate electronice va fi susținută financiar de stat, cel puțin în cazul primului buletin obținut la vârsta de 14 ani sau în cazul primei reînnoiri. Cu toate acestea, lucrurile nu par să mai fie la fel de atunci.

Acestea fiind spuse, singura situație în care obținerea cărții electronice de identitate va fi gratuită în România este pentru tinerii cu vârsta peste 14 ani care solicită buletinul pentru prima dată. În acest caz, este alocat un buget estimat la aproximativ 200 de milioane de euro, provenind atât din bugetul de stat, cât și din surse externe nerambursabile. 

Cât trebuie să plătească românii pentru cartea de identitate electronică

În cazul în care te decizi să treci la utilizarea cărții de identitate electronică, trebuie să iei în considerare un cost de 67 de lei. În cadrul proiectului pilot de implementare a noilor buletine în Cluj, bugetul alocat pentru această cheltuială provine de la stat și nu din buzunarul cetățenilor.

Încă din 2021, în Cluj au început să fie emise cărți de identitate cu cip. 

Citește și: Unde se plătește taxa pentru cartea de identitate. Ce sumă trebuie să achiți

Singurii care nu vor suporta costurile pentru adoptarea noilor buletine sunt tinerii de 14 ani care obțin documentul pentru prima dată, chiar dacă exista o ordonanță care indica inițial o altă situație.

Potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate de Guvern la începutul anului, „contravaloarea cărții electronice de identitate emise persoanelor cu vârsta mai mare de 14 ani se asigură din fonduri alocate în acest sens de la bugetul de stat sau din fonduri externe

nerambursabile”.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Unde se duc banii pentru buletine

Nu mai puțin de 200 de milioane de euro au fost alocate pentru a facilita adopția a aproximativ 8,5 milioane de cărți de identitate electronice destinate cetățenilor țării noastre.

Într-un interval de timp ulterior, autoritățile guvernamentale au modificat direcția, adoptând o nouă hotărâre în care se precizează că opțiunea pentru eliberarea gratuită a cărților electronice de identitate „a fost eliminată, deoarece conștientizarea populației cu privire la adoptarea cărții electronice de identitate, suportând costul acesteia, nu ar fi suficient de determinantă”.

Citește și: Ce nu ai voie să faci în fotografia de pașaport sau cea pentru cartea de identitate

În final, singurii care nu vor plăti pentru acest document vor fi tinerii care solicită primul buletin electronic la vârsta de 14 ani.

Cu toate acestea, chiar și în cazul lor, înlocuirea documentului în situații de pierdere, deteriorare sau furt va implica costuri suplimentare.