CAT TE COSTA. Solutii pentru cei care n-au fonduri, dar au idei de afaceri

Editor: Alina Dirdala Autor: A.D.
Actualizat: 27 mar 2017, 20:01

Cine nu-si doreste propria afacere? Daca distanta de la idee pana la realizare vi se pare imposibil de parcurs din pricina banilor, va sfatuiesc sa va mai ganditi!

In rubrica stirilor Kanal D, „Cat te costa?” cautam solutii pentru cei care n-au fonduri, dar, au idei de afaceri. Cine nu-si doreste sa fie propriul sef? Pentru asta, ai nevoie de afacerea ta. La baza stau doua elemente: o idee si un capital consistent. Stiti vorba aceea: banii tot la bani trag. Ei bine, exista solutii pentru cei cu idei marete, dar, cu buzunare cam goale. Le analizam, imediat!

Mare mai e gradina internetului si multi sar gardul aici pentru a se imbogati.

Mediul online este spatiul in care poti sa cauti solutii de finantare pentru afacerea ta. Totul e sa ai o idee. Sa invatam un termen nou: „crowdfunding”. E tehnica de finantare care foloseste mediul online. Ideea e simpla: apelezi la o comunitate pentru a-ti finanta afacerea!

Sa luam exemplul platformei Kickstarter. In 2010, revista „Time” a numit site-ul: inventia anului! Intri, postezi un film de prezentare, ceri o suma de bani, promiti ceva in schimb si totul e ca si rezolvat.

Iata exemplul creatorilor unui joc de carti. „Exploding Kittens”. Pe romaneste... „Pisici Explodand”. Da, chiar acesta e numele. Dar, sa-i lasam pe artisti sa ne lamureasca: „Toti trei ne-am adunat si am creat noul joc de carti, „Pisici Explodand”! Iata cum functioneaza jocul: asezati pachetul nostru de carti cu fata in jos si trageti pe rand pana cand unul dintre voi nimerestea cartea: „Pisica Explodand”. Cine trage aceasta carte explodeaza, moare si iese din joc! Totul, bineinteles, la modul figurat.
Poti scapa de cartea „Pisica Explodand” cu ajutorul cartilor de „dezamorsare”(..) Pentru a castiga acest joc strategic de „pisici”, varianta ruletei rusesti, trebuie sa te hotarasti ce carti sa joci, cand sa le joci si ce adversari sa iei la tinta!

##VIDEO132750##

10 000 dolari au cerut creatorii acestui joc de carti pentru a-l putea scoate pe piata. Cat credeti ca au adunat? Mai bine sa va asezati, peste 6,2 milioane de dolari.

Da, ati auzit bine: au cerut 10 000 de dolari si au adunat de 600 de ori mai mult. Nu e o gluma.

Oricine poate sa sponsorizeze, in acest fel, o idee pe un site de crowdfunding. In cazul jocului „Exploding Kittens”(„Pisici Explodand”), creatorii au promis fiecarui sponsor cate un joc. Peste 150 000 de persoane au cotizat, in medie, cu 39 de dolari. Aproximativ 5% din fondurile stranse merg catre administratorii platformei.

Iata un alt exemplu! Rebecca si Eva s-au gandit la fetitele care poate prefera un stil diferit pentru imprimeurile de pe rochitele lor. Daca o fetita vrea sa schimbe rochita de printesa cu una diferita, cu dinozauri, avioane sau pirati, trebuie sa o faca. Dar, nu prea exista astfel de rochite.

Cererea e acolo, dar oferta nu! Aceste lucrururi nu exista in magazine, dar, cu ajutorul vostru o sa schimbam asta.

Vrem sa ne mutam afacerea din subsolul casei intr-o fabrica. Si cand spunem ca vrem sa o mutam din subsol, ne referim chiar la subsolul casei!

Rebecca si Eva au croit astfel de rochii in subsolul casei lor. Acum au nevoie de 35 000 de dolari pentru a-si muta productia intr-o fabrica. Au adunat deja peste 110 000 de dolari. Cei care cotizeaza pentru a sprijini aceasta idee vor primi o rochita cu imprimeul ales plus o insigna speciala. Peste 1900 de oameni au spus: Da!

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Iata si alte exemple de astfel de site-uri: Gofundme, Teesping, Crowdrise, FirstGiving. Exista si platforme romanesti care functioneaza pe acest principiu. O simpla cautare pe internet o sa va deschida o gama destul de larga de optiuni!

Iata si povestea acestui tanar care, cu bani putini a reusit sa-si puna pe picioare o afacere de vis! Din California s-a mutat in Bali! Acolo i-a impresionat pe rezidentii unei insule cu retata sa de inghetata raw vegana. Atat de mult, incat acestia au investit in afacerea americanului. Acum, are un restaurant in Bali si produce inghetata raw vegana cu ardei iute, aloe vera sau nuca de cocos!

Nu uitati nici de fondurile europene. Accesarea unei astfel de finantari iti poate da imboldul necesar pentru a porni in lumea dificila a afacerilor. Fondurile euorpene pot fi accesate pentru orice idee: de la producerea de dulceata bio pana la fabricarea de biciclete sau mobila.

Poate aveti in continuare impresia ca nimeni n-o sa va finanteze ideea de afacere chiar atat de usor. Va mai oferim un exemplu pentru a vedea ca pe internet, orice idee are sanse de reusita. Oricat de stupida ar fi. Pe un site de crowdfunding, un tanar a cerut o finantare de 10 dolari pentru o salata de cartofi. Atentie, nu avea de gand sa inceapa o afacere cu un astfel de produs. Pur si simplu a vrut sa manace o salata de cartofi. A cerut 10 dolari si a adunat  45 000 de dolari. Desi acest exemplu tine mai mult de mentalitatea de turma din mediul online, totusi, ganditi-va cati bani ati putea aduna cu o idee originala!

Pana una, alta, eu va sfatuiesc sa nu va dati, inca, demisia! Verificati daca ideea dumneavoastra se preteaza la a fi pusa in practica. Ce-ar mai fi de spus? Aveti grija de banii dumneavoastra, multi, putini, cum or fi. Ne revedem data viitoare!

 

 

 

 

 

Taguri: